Poszukuję wszelkich informacji na temat genealogii i współcześnie żyjących potomków rodzin drobnej szlachty z Wołynia a konkretnie z okolic Połonnego i Nowogrodu Wołyńskiego. Oczywiście chętnie wymienię się posiadanymi przeze mnie wynikami badań.
Nazwiska, które mnie interesują to szczególnie: Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski, Zale(w)ski, Zaliński, Murawski, Rogowski, Sokołowski, Łukowski, Żurawski.
Miejscowości:Burtyn, Poninka, Pohoryła, Nowaki, Nemylanka, Lasy Łabuńskie, Lasy Połońskie i inne w tej okolicy.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 3
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski
Witaj!
Nazwisko Sokolowski pojawia sie rowniez "na oboczach" mojej genealogii, wlasnie na Wolyniu (Polonne i Nowogrod - wszystko sie zgadza) i w Warszawie. Niestety moje wiadomosci sa baaaardzo skape: mam Felixa Wigure, ktory poslubil Joanne Sokolowska (prawdopodobnie w latach 40. XIX wieku) i pozniej Piotr Kazimierz Wigura, ktory poslubil Marte Sokolowska (niestety jeszcze nie doszlam, czy obie panie Sokolowskie byly spokrewniene, zajmuje sie bardziek Wigurami).
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Nazwisko Sokolowski pojawia sie rowniez "na oboczach" mojej genealogii, wlasnie na Wolyniu (Polonne i Nowogrod - wszystko sie zgadza) i w Warszawie. Niestety moje wiadomosci sa baaaardzo skape: mam Felixa Wigure, ktory poslubil Joanne Sokolowska (prawdopodobnie w latach 40. XIX wieku) i pozniej Piotr Kazimierz Wigura, ktory poslubil Marte Sokolowska (niestety jeszcze nie doszlam, czy obie panie Sokolowskie byly spokrewniene, zajmuje sie bardziek Wigurami).
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
-
AUTOR TEMATU - Posty: 3
Witam
Jeśli chodzi o Sokołowskich, to pojawiają się również w moim drzewie. Anna Sokołowska (1812-po 1851), córka Szymona, poślubiła ok. 1830 r, mojego pra-pra-pradziada Franciszka Zielonkę. Żyli następnie oboje we wsi Burtyn koło Połonnego. Mam też kilka informacji na temat Sokołowskich żyjących w Burtynie w pierwszych latach XX wieku. Z jakich dokładnie miejscowości pochodzili Sokołowscy, o których Ty wspomniałaś?
Pozdrawiam
Michał
Jeśli chodzi o Sokołowskich, to pojawiają się również w moim drzewie. Anna Sokołowska (1812-po 1851), córka Szymona, poślubiła ok. 1830 r, mojego pra-pra-pradziada Franciszka Zielonkę. Żyli następnie oboje we wsi Burtyn koło Połonnego. Mam też kilka informacji na temat Sokołowskich żyjących w Burtynie w pierwszych latach XX wieku. Z jakich dokładnie miejscowości pochodzili Sokołowscy, o których Ty wspomniałaś?
Pozdrawiam
Michał
Benedykt Zielonka h. Jastrzębiec, żołnierz napoleoński prowadził jakieś interesy z księżną Sapieżyną w Szydłowcu, w latach 20. XIX w. Co to było dokładniej napiszę jutro, bo książkę, w której to wyczytałem pożyczyłem koledze.
pozdrawiam - Mikołaj
pozdrawiam - Mikołaj