UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Gałuszka

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Gałuszka

Post autor: Ewa Chojnowska » pt lis 12, 2010 7:28 pm

Poszukuję potomków rodziny Gałuszka z Porąbki w województwie bielskim. Moja prababcia - Zofia urodziła się 13.06.1872r jako córka Wojciecha i Marianny z domu Wałak (lub Wawak)
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Gałuszka

Post autor: Marszycki » sob lis 13, 2010 11:21 am

Nazwisko to wystepuje w drzewie Jana Pawła II i w drzewie gen.Florkiewiczow h.Ozdoba.
Stefan
ps.
drzewo Karola Wojtyły
-Franciszka z Gałuszków/ http://www.jp2wielki.za.pl/drzewo.jpg
a u Florkiewiczów,pułkownik; Gałuszka Bogumił (1846-1923),

Stefan

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » sob lis 13, 2010 3:09 pm

W parafii Ustrobna nazwisko Gałuszka pojawiło się we wsi Ustrobna w 1859 Józef ożenił się z Zofią Wewiórską.W 1862 Ignacy Gałuszka lat 32 ożenił się z Katarzyną Witkowicz lat 24.Dzieci Ignacego rodziły się w latach 1859-1892.Do parafii Ustrobna należy miejscowość Bratkówka,gdzie nazwisko Gałuszka występuje liczniej.
W Ustrobnej w okresie od 1784-1900 roku urodziło się 114 Wilków.
W 1855 Tomasz Jamróg lat 26 ,syn Andrzeja i Katarzyny Szczyrba brał ślub z Marianną Bieszkowicz lat 33 córka Stanisława i Zofii Rybickiej.
Obecny ks.proboszcz Artur Progorowicz jest zwolennikiem indeksacji ksiąg parafialnych.Do komputera wprowadziłem księgi z miejscowości Ustrobna od 1784-1960 urodzenia,śluby i zgony.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska

Post autor: Ewa Chojnowska » sob lis 13, 2010 10:49 pm

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Uwzględnię te informacje w swoich zapiskach, bo nigdy nie wiadomo, gdzie mnie zawiodą poszukiwania... :) . W tej chwili trudno mi zadeklarować swój udział w indeksacji, gdy tylko będzie to możliwe chętnie się zgłoszę.
Pozdrawiam
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

Wielebnowski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Wielebnowski » ndz lis 14, 2010 10:11 am

Ewo
Na tych terenach nazwisko Gałuszka jest dosyć popularne .Odnośnie nazwiska Wałak to raczej Wawak lub Wałach.
W Chronogafii lub Dziejopisie Żywieckim Andrzeja Komonieckiego nazwisko Gałuszka odnotowano już w 1637r
Pozdrawiam
Jasiu Wielebnowski

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » czw lis 18, 2010 6:51 pm

Kolejne znalezisko
W Jaśle Jadwiga Gałuszka córka Antoniego i Eufemii Ziebrowskiej urodzona 1868 w Żywcu,w 1899 brała ślub z Henrykiem Benda ur.1864 w Ropczycach.

Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska

Post autor: Ewa Chojnowska » sob maja 28, 2011 6:52 pm

Niedawno odnalazłam dokumenty z których może wynikać, że moja prababcia Zofia Gałuszka pochodziła z Porąbki w powiecie bielskim. Co więcej nazwisko to powtarza się w historii tej miejscowości wielokrotnie. Będę wdzięczna za wskazówki, gdzie można szukać danych metrykalnych.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa Chojnowska

Marszycki

Post autor: Marszycki » czw cze 16, 2011 2:05 pm

Do dzisiaj sa Gałuszkowie w Porąbce!
Np.
Tel.(033) 810 626 0

Stefan

Marszycki

Post autor: Marszycki » czw cze 16, 2011 2:23 pm

Kalendarium Porąbki !!! Sporo Gałuszków.Nawet wysiedleni i dokąd.Kilka stron do czytania.
http://www.porabka.net/do-roku-1900.html

Stefan

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska

Post autor: Ewa Chojnowska » czw cze 16, 2011 7:04 pm

Bardzo dziękuję za informację :). Na stronę już zerkałam, ale intryguje mnie numer telefonu, bo miałabym obawy dotyczące dzwonienia do kogoś nieznajomego i zawracania mu głowy.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Ewa Chojnowska

Marszycki

Post autor: Marszycki » czw cze 16, 2011 7:27 pm

Telefon to jedna z lepszych metod !! Śmiało.
Na Naszej Klasie też jest sporo Gałuszków z Porąbki.
Stefan

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska

Post autor: Ewa Chojnowska » czw cze 16, 2011 7:53 pm

Dziękuję za zachętę i podpowiedź. Zbiorę się w sobie i spróbuję :). Pozdrawiam serdecznie Ewa
Ewa Chojnowska

Marszycki

Post autor: Marszycki » sob wrz 03, 2011 12:49 pm

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska

Post autor: Ewa Chojnowska » ndz paź 02, 2011 6:16 pm

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Umieściłam również moje pytanie na forum Porąbki. W opisie historycznym miejscowości roi się od osób z nazwiskiem Gałuszka i Wawak. Ale póki co nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
Ewa Chojnowska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”