UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Muniszko czy Moniszko ? A może Moniuszko ?

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
domislaw
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontakt:

Muniszko czy Moniszko ? A może Moniuszko ?

Post autor: domislaw » ndz wrz 05, 2010 4:30 pm

Witam,

Podczas kwerendy genealogicznej moich przodków z parafii Wyszków natrafiłem na nazwisko Muniszko (zapisywane czasem jako Moniszko). Jak udało mi się ustalic, familia ta na przełomie XVIII i XIX w. zamieszkiwała Kamieńczyk nad Bugiem, przenosząc się z czasem do pobliskiego Wyszkowa. W księgach urodzeń i małżeństw z XIX w. wymieniani byli jako „urodzeni” co wskazuje na szlacheckie pochodzenie. Z zawodu byli jednakże wyrobnikami. Wśród rodzin spokrewnionych z nimi znajdują się m.in.: Grodzcy, Kruszewscy i Podbielscy. Wertując księgi parafii Wyszków i Kamieńczyk (z Geneteki) ustaliłem, że Muniszkowie występują tam sporadycznie i najpewniej jest to jedna i ta sama linia wywodząca się od Stanisława Muniszki i jego żony Apolonii Kruszewskiej, żyjących w drugiej połowie XVIII w. w Kamieńczyku.

Zastanawiam się jednak skąd tam przybyli i czy przypadkiem nie jest to jedna z gałęzi Moniuszków z Podlasia ? Dodam, że nazwiska: Grodzki, Kruszewski czy Podbielski nader często występują wśród rodzin szlacheckich północno wschodniego Mazowsza i Podlasia…

Będę wdzięczny za pomoc i opinie na ten temat.

Pozdrawiam,
Krzysztof Dmochowski
Pater semper incertus est

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”