UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 innych
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 232
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 13 razy
Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 innych
Szukam następujących nazwisk:
Adamuś/Adamusiak – parafia Wieluń
Błaszczyk – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Chyziak – parafia Mikołajew k. Sochaczewa
Cierzpięta – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Ciurzyński/Ciura – parafia Skomlin k. Wielunia, parafia Wieluń
Czapnik – parafia Lewin k. Rawy Mazowieckiej
Derzylski – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Gradowski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Grębalski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Jabłoński – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Jaworski – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Judziński – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Kazimierczak – okolice Sochaczewa
Kempiński/Kępiński – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Kędzierski – parafia Budziszewice k. Rawy Mazowieckiej
Koper – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Kurowski – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Majewski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Markiewicz – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Matysiak – parafia Biała Rawska, parafia Lewin k. Rawy Mazowieckiej
Michalak – okolice Sochaczewa
Misztal – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Morawiec – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Rębalski/Rembalski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Sadkowski – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Sobieraj – okolice Sochaczewa
Struż/Strużowski/Struzik – par. Skomlin k. Wielunia
Szczepaniak – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Szlacheta – parafia Trojanów k. Sochaczewa
Walczak – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Walczakowski – parafia Wieluń
Wasiak – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Węgrzyn – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Więckowski – parafia Mikołajew k. Sochaczewa
Wojniełowicz – parafia Budziszewice k. Rawy Mazowieckiej
Woźniak – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Zieleziewicz - parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Żak – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Pozdrawiam
Adamuś/Adamusiak – parafia Wieluń
Błaszczyk – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Chyziak – parafia Mikołajew k. Sochaczewa
Cierzpięta – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Ciurzyński/Ciura – parafia Skomlin k. Wielunia, parafia Wieluń
Czapnik – parafia Lewin k. Rawy Mazowieckiej
Derzylski – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Gradowski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Grębalski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Jabłoński – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Jaworski – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Judziński – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Kazimierczak – okolice Sochaczewa
Kempiński/Kępiński – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Kędzierski – parafia Budziszewice k. Rawy Mazowieckiej
Koper – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Kurowski – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Majewski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Markiewicz – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Matysiak – parafia Biała Rawska, parafia Lewin k. Rawy Mazowieckiej
Michalak – okolice Sochaczewa
Misztal – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Morawiec – parafia Działoszyn k. Pajęczna
Rębalski/Rembalski – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Sadkowski – parafia Cielądz k. Rawy Mazowieckiej
Sobieraj – okolice Sochaczewa
Struż/Strużowski/Struzik – par. Skomlin k. Wielunia
Szczepaniak – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Szlacheta – parafia Trojanów k. Sochaczewa
Walczak – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Walczakowski – parafia Wieluń
Wasiak – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Węgrzyn – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Więckowski – parafia Mikołajew k. Sochaczewa
Wojniełowicz – parafia Budziszewice k. Rawy Mazowieckiej
Woźniak – parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Zieleziewicz - parafia Żdżary k. Rawy Mazowieckiej
Żak – parafia Lubania k. Rawy Mazowieckiej
Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty
Re: Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 inn
Witam.
Mnie również interesuje nazwisko Walczak z parafii Żdżary w powiecie Grójeckim, gmina Nowe miasto nad Pilicą. Podobnie nazwisko Wasiak, które powiązane jest z moimi przodkami o nazwisku Banasiak - parafie Żdżary i Łęgonice.
Czy interesują pana konkretne osoby? Mam trochę informacji, mogę panu przesłać.
Moja praprababcia Anna z domu Walczak urodziła się w Żdżarach, była córką Kacpra Walczaka i Anny Sypuła.
Pozdrawiam
Janina
Mnie również interesuje nazwisko Walczak z parafii Żdżary w powiecie Grójeckim, gmina Nowe miasto nad Pilicą. Podobnie nazwisko Wasiak, które powiązane jest z moimi przodkami o nazwisku Banasiak - parafie Żdżary i Łęgonice.
Moja praprababcia Anna z domu Walczak urodziła się w Żdżarach, była córką Kacpra Walczaka i Anny Sypuła.
Pozdrawiam
Janina
-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
Witam!
Jedna moja pra(...)babcia miała na panieńskie Szlacheta (Szlachecianka) - na początku XIXw zawarła małżeństwo w parafii Bolimów.
Jedna moja pra(...)babcia miała na panieńskie Szlacheta (Szlachecianka) - na początku XIXw zawarła małżeństwo w parafii Bolimów.

Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
-
Moja prababcia też się nazywała Anna Walczak. Urodziła się w 1888 roku w Rudkach i była córką Jakuba i Marianny Misztal.Janka28 pisze:Witam.
Pozdrawiam
Janina

Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty
Czy chodzi o Rudki, które obecnie leżą na Ukrainie?Matysiak pisze: Moja prababcia też się nazywała Anna Walczak. Urodziła się w 1888 roku w Rudkach i była córką Jakuba i Marianny Misztal.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Niestety chodzi o Rudki, par. Żdżary k. Nowego Miasta n. Pilicą.Iron pisze:Czy chodzi o Rudki, które obecnie leżą na Ukrainie?Matysiak pisze: Moja prababcia też się nazywała Anna Walczak. Urodziła się w 1888 roku w Rudkach i była córką Jakuba i Marianny Misztal.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
-
Podaję wszystkie informacje o Walczakach z par. Żdżary, które posiadam. Dotyczą one niestety tylko osób powiązanych z moją rodziną.Janka28 pisze:Witam.
Pozdrawiam
Janina
Anna Walczak ur. 1888 w Rudkach par. Żdżary. Jej ojciec Jakub Walczak ur. 1867 w Rudkach par. Żdżary. Ojcem Jakuba Walczak był Piotr Walczak z Rudek urodzony w 1835 roku. Rodzeństwo Piotra Walczaka (urodzone w Rudkach – daty urodzenia): Antoni 1825, Tekla 1827, Grzegorz 1830, Jakub 1832, Erazm 1824, Tomasz 1819, Paweł 1822, Szymon (zm. 1820). Ojcem Piotra Walczaka był Adam Walczak ur. 1785 w Strzałkach. Ojcem Adama był Franciszek Walczak ze Strzałek. Rodzeństwo Adama Walczaka, urodzone w Strzałkach (daty urodzenia): Łukasz 1784, Erazm 1790, Maciej 1795.
Inne osoby o nazwisku Walczak (daty urodzenia):
Szymon 1773 Rudki, syn Jakuba i Marianny, Paweł 1774 Strzałki syn Szymona i Ewy, Andrzej 1775 Strzałki syn Jakuba i Marianny, Ewa 1776 Strzałki córka Łukasza i Wiktorii, Marcin 1777 Strzałki syn Jakuba i Marianny, Jakub 1779 Strzałki syn Łukasza i Barbary, Małgorzata 1781 Strzałki córka Łukasza i Katarzyny, Róża 1783 Strzałki córka Łukasza i Barbary, Jan 1786 Strzałki syn Łukasza i Barbary, Benedykt 1788 syn Łukasza i Barbary.
Jakub Walczak ze Strzałek wziął w 1773 roku ślub z Marianną Tomczak z Rudek
Łukasz Walczak ze Strzałek wziął w 1778 roku ślub z Barbarą Krzemieńską z Sańborzy
Interesują mnie informacje o następujących osobach (właściwie akty zgonów):
Franciszek Walczak i Agnieszka Walczak ze Strzałek – zgon I połowa XIX wieku, Helena Walczak z domu Woźniak ze Strzałek - zgon po 1853 roku, Marianna Walczak z domu Węgrzyn z Rudek – zgon miedzy 1886 a 1915 rokiem.
Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 innych
Witam,
moi pradziadkowie mieli na nazwisko Gradowscy. Mieszkali w Kłopoczynie w parafii Lubania. Był to Jan Gradowski (1894-1949) i Wiktoria Gradowska z Grochulskich (1896-1953). Rodzicami Jana był Józef Gradowski i Anna z Wiatraków pochodząca z Wólki Gostomskiej. Józef był wójtem gminy Kłopoczyn a jego syn Jan sołtysem w tejże wsi. Jan i Anna mieli jeszcze inne dzieci: Michał i Stanisław (zmarli w wieku około 20 lat), Bronisław i Wojciech (mieszkali w Kłopoczynie), Marianna (lub Maria) i Władysław (mieszkali w Warszawie). Rodzicami Józefa mogli być Wawrzyniec i Marianna, ale nie potwierdziłem tego. To dopiero pierwsza metryka z parafii Lubania, która może dotyczyć Józefa. Do odszyfrowania pozostało mi jeszcze sporo rosyjskich metryk... Więc jego rodzicami może być ktoś inny, ale nie wykluczone, że to oni.
moi pradziadkowie mieli na nazwisko Gradowscy. Mieszkali w Kłopoczynie w parafii Lubania. Był to Jan Gradowski (1894-1949) i Wiktoria Gradowska z Grochulskich (1896-1953). Rodzicami Jana był Józef Gradowski i Anna z Wiatraków pochodząca z Wólki Gostomskiej. Józef był wójtem gminy Kłopoczyn a jego syn Jan sołtysem w tejże wsi. Jan i Anna mieli jeszcze inne dzieci: Michał i Stanisław (zmarli w wieku około 20 lat), Bronisław i Wojciech (mieszkali w Kłopoczynie), Marianna (lub Maria) i Władysław (mieszkali w Warszawie). Rodzicami Józefa mogli być Wawrzyniec i Marianna, ale nie potwierdziłem tego. To dopiero pierwsza metryka z parafii Lubania, która może dotyczyć Józefa. Do odszyfrowania pozostało mi jeszcze sporo rosyjskich metryk... Więc jego rodzicami może być ktoś inny, ale nie wykluczone, że to oni.
-
Ja jestem potomkiem Marianny Gradowskiej, urodzonej w 1861 roku we wsi Lipna, parafii Lubania, której ojcem był Franciszek Gradowski, urodzony w 1834 roku w Skarbkowej Wsi, a ojcem Franciszka był Marcin Gradowski.Kaspian pisze:Witam,
Jeżeli w Twoim wywodzie przodków wystąpi Franciszek urodzony w 1834 roku albo Marcin urodzony około 1800 roku to daj znać.
Pozdrawiam
-
Postaram się rozwikłać tę zagadkę. Moi Gradowscy musieli mieć coś wspólnego z tymi z Lipnej bo dopiero później pojawiają się jacyś zamieszkali w Kłopoczynie. Pierwsze wpisy dotyczą tylko tych z Lipnej i o kłopoczyńskich Gradowskich nie ma śladu, więc pewnie ktoś z Lipnej się do Kłopoczyna przeprowadził. Jeśli tylko coś uda mi się ustalić od razu napiszę.Ja jestem potomkiem Marianny Gradowskiej, urodzonej w 1861 roku we wsi Lipna, parafii Lubania, której ojcem był Franciszek Gradowski, urodzony w 1834 roku w Skarbkowej Wsi, a ojcem Franciszka był Marcin Gradowski.
Jeżeli w Twoim wywodzie przodków wystąpi Franciszek urodzony w 1834 roku albo Marcin urodzony około 1800 roku to daj znać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Doszedłem do tego w jaki sposób Jestem spokrewniony z Marcinem Gradowskim. Marcin Gradowski miał jeszcze syna Wawrzyńca, który jest moim przodkiem. Wawrzyniec urodził się około 1842 albo 1846, ale jego metryki narodzin jeszcze nie odnalazłem. Marcin Gradowski mógł się urodzić w 1793 bo tak zapisano w jednym z aktów dotyczącego chrztu, którego był świadkiem, ale jak to bywało może to być spora pomyłka. Według aktu zgonu Antonina Gradowska zd. Błaszczyk (żona Marcina) urodziłaby się w 1784, ale to też jest mało prawdopodobne ze względu na wiek w którym urodziłaby Wawrzyńca.
-
Skąd wiesz, że Wawrzyniec urodził się ok. 1842 lub ok. 1846 roku i był synem Marcina i Antoniny zd Błaszczyk? Jeżeli urodził się w latach 1840-1850 to mógł się urodzić tylko w 1846 lub 1847. W latach 1840-1845 i 1848-1850 Wawrzyniec Gradowski wśród urodzonych nie występuje.Kaspian pisze:Doszedłem do tego w jaki sposób Jestem spokrewniony z Marcinem Gradowskim. Marcin Gradowski miał jeszcze syna Wawrzyńca, który jest moim przodkiem. Wawrzyniec urodził się około 1842 albo 1846, ale jego metryki narodzin jeszcze nie odnalazłem. Marcin Gradowski mógł się urodzić w 1793 bo tak zapisano w jednym z aktów dotyczącego chrztu, którego był świadkiem, ale jak to bywało może to być spora pomyłka. Według aktu zgonu Antonina Gradowska zd. Błaszczyk (żona Marcina) urodziłaby się w 1784, ale to też jest mało prawdopodobne ze względu na wiek w którym urodziłaby Wawrzyńca.
Pozdrawiam
-
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,203650,4 Akt nr 7 to akt ślubu Wawrzyńca Gradowskiego syna Marcina i Antoniny z Błaszczyków i Marianny z Kaźmierczaków. W akcie urodzenia syna Józefa Wawrzyniec ma podane, że urodził się w 1842, a w akcie ślubu rok 1846.
-
No to jesteśmy dalekimi kuzynami! Marcin i Antonina to moi 4xpradziadkowie. Ślub brali w Sadkowicach w 1827 roku, a Antonina była drugą żoną Marcina. Marcin jest synem Jana Gradowskiego i Apolonii, a Antonina córką Walentego i Marianny.Kaspian pisze:http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,203650,4 Akt nr 7 to akt ślubu Wawrzyńca Gradowskiego syna Marcina i Antoniny z Błaszczyków i Marianny z Kaźmierczaków. W akcie urodzenia syna Józefa Wawrzyniec ma podane, że urodził się w 1842, a w akcie ślubu rok 1846.
Pozdrawiam
-
Witaj kuzynie! Marcin i Antonina to także moi 4xpradziadkowie. Niestety o tej części rodziny posiadam bardzo mało informacji i dotarłem tylko do Marcina i Antoniny. Jakoś ciężko mi idzie ich szukanie. W innej części rodziny przodkowie wprost "wpadają" mi w ręce, a tu jakoś łatwo dla mnie nie było. Czy wysłać Ci Piotrze na maila informacje o potomkach Wawrzyńca? Wiem o nich na razie mało, ale trochę informacji się uzbierało :)