UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Morawski,Murawski

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Maciej 28+

Morawski,Murawski

Post autor: Maciej 28+ » śr gru 10, 2014 7:54 pm

Witam,
Poszukuję rodziny z Warszawy mieszkających na terenie parafii Św. Andrzeja, Św. Stanisława, Narodzenia NMP z okresu przed 1830 rokiem i po 1900 roku. Może mam wspólnych krewnych z innymi Morawskimi?
Mój 2 pradziadek to Alexander Morawski (zmarł 24.04.1863 r. w szpitalu Św.Ducha; akt nr 324, par. Św. Andrzeja) syn Bartłomieja i Maryanny z domu Gołębiewskiej. Szukałem w zindeksowanych metrykach parafialnych i aktach stanu cywilnego, ale nie udało mi się znaleźć jego aktu urodzenia oraz ślubu.
1. Proszę o podpowiedź, gdzie jeszcze szukać aktu urodzenia oraz ślubu Alexandra Morawskiego i jego ojca Bartłomieja?
2. Czy są jakieś zapisy chorych szpitala Św.Ducha z 1863 r.?
3. Poszukuję rodziny z Warszawy mieszkających na terenie parafii Św. Andrzeja, Św. Stanisława, Narodzenia NMP z okresu przed 1830 rokiem i po 1900 roku. Może mam wspólnych krewnych z innymi Morawskimi?

Pozdrawiam
Maciej Morawski

marksp
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Re: Morawski,Murawski

Post autor: marksp » czw gru 11, 2014 3:53 am

"Szukałem w zindeksowanych metrykach"

Znalezienie w zindeksowanych będzie trudne.

1.Aleksander Morawski nie jest synem Bartłomieja i Marianny zd.Gołębiewska ,lecz Marianny Bez Nazwiska.
a). Marianna Gołębiewska jest pozostałą (wdową) po Aleksandrze ,czyli jego żoną.(zmarłą również w tej parafii kilkanaście lat później).

2.Wielokrotnie wspominano o wiarygodności metryk typu akt zgonu sporządzony w szpitalach ,kiedy
oświadczenia do metryk składają posługacze szpitalni, a nie pozostała po zmarłym rodzina. Czy na pewno ojciec Aleksandra to Bartłomiej i Marianna Bez Nazwiska ,oraz czy podany wiek zmarłego jest prawdziwy. (Zostali przecież żyjący synowie oraz pozostała wdowa).

3.Lata początkowe 1800 (wskazuje to wiek zmarłego) mają duże luki w metrykach wymienionych parafii,więc znalezienie aktu urodzenia(Metryki) Aleksandra będzie utrudnione, jeśli nie niemożliwe. Czy Bartłomieja -jeśli to prawdziwe imię też będzie możliwe?. Z pewnością z Nazwiskami matek może być problem.

4.Radzę przyjrzeć się i przeanalizować metryki istniejące -dzieci tego małżeństwa sugerującymi ,że ok 1830r migrowali z terenu innej parafii.(brak ich aktu urodzeń -tych dzieci w tej parafii). Dalsze losy związane są dopiero z tą parafią.

5.Należy sprawdzić ,czy do aktów małżeństwa synów załączone są alegaty mówiące o parafii ich urodzenia ,które mogą wskazywać,że rodzice brali tam ślub. (przedział 1822- do chwili ur.1-szgo syna). Czyli dotyczące Ślubu Aleksandra.

Trzeba sprawdzić czy Aleksander miał rodzeństwo i potwierdzić imiona rodziców.

Dysponując tylko jednym i tak mało wiarygodnym dokumentem można zapętlić się w poszukiwaniach.

Pozdrawiam
marksp
marksp
http://znajdzprzodka.pl/ ex Forum Maz TG [website]http://znajdzprzodka.pl/phpBB3/[/website]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”