UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Spychalscy, Skrzyneccy, Krebs, Krzyżanowscy, Nowińscy

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
AnGer
Podziękował/a: 4 razy
Kontakt:

Spychalscy, Skrzyneccy, Krebs, Krzyżanowscy, Nowińscy

Post autor: AnGer » pt maja 30, 2014 8:03 am

Jestem wnuczką śp. Czesława Spychalskiego z Bydgoszczy. Był synem Marty (z domu Brona) i Piotra Spychalskiego, wnukiem Wiktorii (panieńskie Pukownik) i Wojciecha Spychalskiego oraz prawnukiem Franciszki (z domu Kucharska) i Kazimierza Spychalskiego.
Marta Brona była córką Katarzyny Latos i Stanisława Brony.
Rodzice Wiktorii to Katarzyna Kujawa i Walenty Pukownik.
Kazimierz Spychalski był synem Reginy Kiełczyńskiej lub Kiełczewskiej i Łukasza Spychalskiego.
Moi przodkowie ze strony ojca - Spychalscy - mieszkali we Wtelnie, Byszewie.
Może podane tu informacje komuś się przydadzą, pomogą w tworzeniu drzewa genealogicznego.
Mówią komuś coś te nazwiska i imiona?

Jestem wnuczką Haliny Spychalskiej (z domu Skrzyneckiej) z Bydgoszczy. Jej rodzice to śp. Genowefa (panieńskie Krebs) i Jan Skrzynecki. Jej babcia ze strony matki miała na imię Ewa i poślubiła Augustyna Krebsa, który zmienił imię na Gustaw, albo był Gustawem, a został Augustynem. Jej druga babcia - Anna Szyszkowska była żoną Andrzeja Skrzyneckiego. Tylko tyle wiem o przodkach moich, mojego ojca i jego matki.
Może ktoś wie coś wiecej? Chciałabym: 1) dowiedzieć się czegoś o rodzeństwie moich przodków, 2) poznać nazwisko panieńskie Ewy - żony Krebsa, 3) poznać wcześniejsze pokolenia.
http://mojedrzewo.bloog.pl/ - tutaj piszę o tworzonym przeze mnie drzewie genealogicznym.

Jestem wnuczką śp. Aleksandry (z domu Krzyżanowskiej) i śp. Stanisława Nowińskiego z Warszawy.
Babcia była córką Romana Krzyżanowskiego (1886 - 1940), który został zabity w Katyniu i jego drugiej żony Janiny (po pierwszym mężu Cydzik, panieńskie Dawidowska). Chciałabym poznać nazwisko pierwszej żony Romana - Anny. Mieli córkę Natalię. O niej też chciałabym się czegoś dowiedzieć. Wiem, że miała córkę Zofię.
Roman był synem Ludwiki z Krukowskich i Rudolfa Krzyżanowskiego. Mieszkał w Warszawie, na Jagiellońskiej 31/5.
Matka Janiny - drugiej żony Romana - nazywała się Czachorowska.
Dziadek - Stanisław Nowiński - był synem Anieli Budkiewicz i Dionizego Nowińskiego. Miał siostre śp. Wandę. Niestety nic nie wiem o rodzicach i rodzeństwie Anieli i Dionizego.

http://mojedrzewo.bloog.pl/ - więcej informacji o mojej rodzinie, przodkach i tworzonym przeze mnie drzewie genealogicznym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”