UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wiszniewscy z Puńska

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jerzy Świątkowski
Podziękował/a: 115 razy
Podziękowano: 1 raz

Wiszniewscy z Puńska

Post autor: Jerzy Świątkowski » pn paź 21, 2013 9:50 am

Wiszniewscy z Puńska
Od pewnego czasu, dla rodziny zbieram materiały genealogiczne o rodzinie Wiszniewskich herbu Traska z Rumbowicz i Soboliszek w dawnej gminie nadniemeńskiej.
Ostatnio od zaprzyjaźnionej osoby mieszkającej w Miroslavas otrzymałem fragment z książki wydanej w 1930 r. pod tytułem ALYTAUS APSKRITIS autor Akiras - Birżys.
Oto treść tego fragmentu którą podaję w załączniku, o życiu panów Vysniewskich w parafii Rumbonis. "Wiszniewscy, to wyrysowana karta papieru z nazwiskami według drzewa genealogicznego i ich rodziny z datami i imionami znajduje się teraz u pani Wiszniewskiej,
- W 1688 r na Litwę przybył z Pińska pierwszy przybłęda/wędrownik Vysniauskas Petras, który stał się kasztelanem w Trokach.
Miał on trzech synów. Juozas-Pinsko kasztelan, Stefana i księdza Pawła.
Stefan miał dwóch synów. Szymona, Leona i córkę Annę/Ona.
Od Szymona/Simona chłopcy chrzczeni imieniem Juozas i obecnej Wiszniewskiej?Vysniauskiene mąż był Juozas, Ostatniego Józefa, brat Leon był słynnym prawnikiem.
W 1926 r. dwór Rumboni został rozparcelowany. Sam środek centrum ma pani Vysniauskiene. Jej mąż ,pozostawił dwór i rodzinę i wyjechał do polski.
Wiszniewska ma dwie córki. Jedna uczy się w szkole rolniczej w Alytus żemes ukio mokykloje, druga ma dopiero 9 lat i jest przy mamie. itd. "
Co się stało z tymi córkami których imion jak również imienia ich matki autor książki nie podaje i jakie były ich dalsze losy ?
Poruszając ten temat mam nadzieję że otrzymam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, kim byli Wiszniewscy zamieszkujący Pińsk przed przeniesieniem się na ziemie litewskie, oraz jakie były ich dalsze losy już na terenie Litwy. Może ktoś zna ich genealogię i ze chce się ze mną tą wiedzą podzielić.
Z pozdrowieniami
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”