UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kręcisz,Krencisz

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
jerkre

Kręcisz,Krencisz

Post autor: jerkre » czw lis 04, 2010 7:56 pm

Witam!
Poszukuję informacji o przodkach ur. w Solcu parafia Szydłów woj. Świętokrzyskie.
Oto inf., które posiadam:
*małżeństwo Macieja (ur. ok. 1814)Kręcisz (Krencisz) i Katarzyna (ur. ok. 1818)Pitek;
ich dzieci:Andrzej; Jan; Józef; Józefa.

*małżeństwo Andrzeja (ur. ok. 1840)Kręcisz (Krencisz) i Ewa (ur. ok. 1840)Skuta;
ich dzieci:
Wojciech(ur.1867), Marianna(ur.1874), Róża(ur.1880), Jan(ur.1883), Franciszka(ur.1885), Kazimierz(ur.1890).

*małżeństwo Wojciech i Katarzyna Opałko
*małżeństwo Marianna i Józef Wojtyś
*małżeństwo Róża i ???
*małżeństwo Jan i Feliksa Buczkiewicz
*małżeństwo Franciszka i ???
*małżeństwo Kazimierz i Zofia Motyka

Mile widziany kontakt.

AUTOR TEMATU
jerkre

Re: Kręcisz,Krencisz

Post autor: jerkre » sob sty 26, 2013 6:48 pm

Przeglądałem ostatnio w GenBazie akta małż. dla nazwiska Kręcisz .
Bardzo miło stwierdziłem że Pan młody lub Panna młoda w akcie małż. podawali swoje miejsce ur. jako Solec w parafii Szydłów.
To pozwala sądzić że rodzina o tym nazwisku w w/w parafii już mieszkała w XVII wieku.
Parafia Daleszyce:
1823r. akt małż.nr.43 Bernard Grzegolec z Zofią Kręcisz ur.1800r. w Solcu parafia Szydłów
Parafia Gnojno:
1749r. akt.małż.nr.25 Marcin Kręcisz ur. w Woli parafia Szydłów z Katarzyną Budkowną
1753r. akt.małż.nr.?? Jakub Kręcisz ur. w Solcu Parafia Szydłów z Agnieszką Siednidajową
1823r. akt.małz.nr.27 Piotr Ziółkowski z Maryanna Kręcisz ur.1792r. w Solcu parafia Szydłów
1831r. akt.małż.nr.14 Mikołaj Fitowski z Józefą Kręcisz ur.1810r. w Solcu parafia Szydłów
1837r. akt małż.nr.7 Michał Kręcisz ur.1817r. w Solcu Parafia Szydłów z Teklą Samcowną
1839r. akt małż.nr52 Michał Kręcisz ur.1818r. w Solcu Parafia Szydłów z Antoniną Stachowicz
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2013 11:14 am przez jerkre, łącznie zmieniany 1 raz.

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » sob sty 26, 2013 8:29 pm

Pisałam już kiedyś do Ciebie w sprawie Kręciszów-bo ja ich też mam w swoim drzewku.
Tyle, że moi to z Lubelszczyzny ,dokładnie z terenów pow.opolskiego i kraśnickiego.Jednak pierwsze ich ślady spotyka się już w XVII wieku w okolicznych wsiach-Wrzelów,Skoków,Braciejowice.To po przeciwnej stronie Wisły, na przeciwko Solca, ale nad Wisłą.Czyżby dwa różne gniazda? Czy po wojnach szwedzkich ktoś z kieleckiego przywędrował w lubelskie?
Ciekawe.
Danka

AUTOR TEMATU
jerkre

Post autor: jerkre » ndz sty 27, 2013 9:33 am

danisha pisze:Pisałam już kiedyś do Ciebie w sprawie Kręciszów-bo ja ich też mam w swoim drzewku.
Tyle, że moi to z Lubelszczyzny ,dokładnie z terenów pow.opolskiego i kraśnickiego.Jednak pierwsze ich ślady spotyka się już w XVII wieku w okolicznych wsiach-Wrzelów,Skoków,Braciejowice.To po przeciwnej stronie Wisły, na przeciwko Solca, ale nad Wisłą.Czyżby dwa różne gniazda? Czy po wojnach szwedzkich ktoś z kieleckiego przywędrował w lubelskie?
Ciekawe.
Danka
Tak pamiętam, stawiałem wtedy pierwsze kroki w genealogii.
Na tak postawione pytanie trudno mi odpowiedzieć jednoznacznie, z akt wynika że migrowali.
Wskazuje to też n/w akt małż., zg.
Parafia Sokolina:
1834r. akt małż.nr.22 Stanisłwa Kruszyńskiego z Konstancją Kręcisz ur.1803r. w Bosowicach Parafia Kargów.
Parafia Zborówek:
1834r. akt zg.nr.29 Zofia Kręcisz ur.1804r. w Bosowicach Parafia Kargów

Jako ciekawostka
Węgry
1827r akt ur. Joanny Krecisz
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XCL9-YSD

Tradycyjne kierunki migracji zarobkowej było Woj. Łódzkie i Zagłębie Dąbrowskie.

AUTOR TEMATU
jerkre

Post autor: jerkre » pn wrz 09, 2013 10:08 pm

cd
Parafia Raków:
1827r.akt. małż.nr6 Tomasz Kwiatkowski z Maryanna Kręcisz ur.1794r. w Solcu Parafia Szydłów

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » pn wrz 09, 2013 10:26 pm

Solec o którym ja piszę, to ten n/Wisłą, pow.Lipsko.Prawie na przeciwko znajduje się miejscowość Piotrawin, znana z legendy o św.Stanisławie i królu Bolesławie.W chwili obecnej budowany jest nowy most na Wiśle. A w tym Piotrawinie, właśnie moi Kręciszowie siedzą już w końcu XVIII wieku.Niestety nic nie wiem o księgach sprzed 1810 z parafii Piotrawin.
Sąsiednia parafia Opole Lubelskie (tam też mieszkali Kręciszowie) ma księgi z XVII wieku ale ksiądz nie daje dostępu(ktoś z genealogów bardzo mu dokuczył). Coś jest w aktach miejskich Opola i kiedyś tam zajrzę.W jednej z popularnonaukowych książek o Opolu jest wspomniany Kręcisz z XVII wieku.A więc byli już w tej okolicy wtedy.
Szukajmy więc dalej.
Pozdrawiam Kuzyna
Danka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”