UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pijanowscy, okolice Biecza

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
PePe RK
Podziękował/a: 4 razy

Pijanowscy, okolice Biecza

Post autor: PePe RK » wt lis 06, 2012 8:06 pm

Witam wszystkich.

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje na temat rodziny Pijanowskich.
O moim pradziadku Mikołaju wiem tylko tyle że na początku XX w. pracował w USA i Brazylii a po powrocie osiedlił się w Libuszy koło Biecza (woj. małopolskie, powiat gorlicki). Niestety nikt z mojej rodziny już nie wie gdzie pradziadek się urodził i przebywał przed wyjazdem do Ameryki, jego imienia i nazwiska nie ma też (albo zostało zniekształcone przy wpisywaniu w rejestr co zdarzało się często) w bazach danych emigrantów Ellis Island i mormonów.
Podejrzewam że mógł on pochodzić z pobliskich Libuszy wsi Mszanka lub Kobylanka ( w 1870r. nazwisko Pijanowski figuruje w spisie nazwisk) gdzie do dziś mieszka sporo ludzi o tym nazwisku.
Dokumentów dostępnych w internecie dotyczących Pijanowskich z okolic Biecza nie ma prawie wcale jedynie udało mi się znależć wpis w "Spisie szlachty galicyjskiej i bukowińskiej" o Adamie, Ludwiku i Dominiku Pijanowskich których szlachectwo potwierdził biecki sąd grodzki w 1783 r. a o których "Rodzina. Herbarz szlachty polskiej" Seweryna Uruskiego dodaje że legitymowali się herbem Oksza.
Drugim śladem jest wpis z "Listy strat Wojska Polskiego 1914-1920" o Józefie Pijanowskim żołnierzu 43 pułku strzelców kresowych który zmarł z powodu choroby 5.III.1920. 43 pułk walczył wtedy na ziemiach Ukraińskich w okolicach Żytomierza, więc wydedukowałem (być może błędnie) że Józef Pijanowski został z powodu choroby przeniesiony do szpitala najbliższego miejscu zamieszkania w tym wypadku Nowego Sącza (ok. 50 km od wiosek o których pisałem wyżej a z których pochodzi moja rodzina) więc jest pewne prawdopodobieństwo ze mógł być to mój krewny. Pisałem do CAW czy byłaby możliwość udostępnienia mi informacji na jego temat niestety akta 43 pułku strzelców przetrwały tylko od 1929 r.
Dlatego prosiłbym o pomoc w ustaleniu moich przodków i sprawdzeniu czy tropy które powyżej przedstawiłem są właściwe. Nie oczekuję cudów tylko jakichkolwiek nawet skromnych informacji, a jeżeli ktoś posiadałby np. jakieś odpisy ksiąg parafialnych to już byłoby cudownie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re: Pijanowscy, okolice Biecza

Post autor: mieczysław maziarski » pt gru 07, 2012 5:21 pm

W 1870 były zapowiedzi w Libuszy
Jan Pijanowski wdowiec po Annie Mruczek lat 33,syn Marii Pijanowskiej,z
Katarzyną Mika lat 27,oboje z Krygu.
W 1858 w Bieczu były zapowiedzi Tomasza Pijanowskiego lat 37,syn Józefa i Marii z Krygu. z Konstancją Skubel lat 36 wdową po Bartłomieju.

Pozdrawiam
Mieczysław

AUTOR TEMATU
PePe RK
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: PePe RK » ndz gru 09, 2012 2:44 pm

Dziękuję serdecznie Panie Mieczysławie

Piotr

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » sob mar 21, 2015 5:15 pm

Kolejny ślad znalazłem w trakcie indeksacji ślubów w Sanoku.
W 1905 ślub Czesława Pijanowskiego ur.1882,syn Tadeusza i Emilii Grabowskiej.
Mieczysław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”