UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Alegaty

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Alegaty

Post autor: Bea » śr gru 03, 2014 8:07 pm

Taką mam wątpliwość.. może ktoś z Was mi wytłumaczy.
Księgi metrykalne były sporządzane podwójnie (od 1826). Czy alegaty do księgi małżeństw też są podwójne ?
Jeśli nie - to czy są one załącznikiem zawsze do ksiąg stanu cywilnego (wtóropisów) ? czyli z pierwopisami z archiwum diecezjalnego raczej wątpliwe żeby je znaleźć ?
Przeglądam właśnie "Inwentarz Ksiąg Metrykalnych Archiwum Diecezjalnego w Płocku" i przy żadnej parafii nie ma wymienionych ksiąg z alegatami - wniosek: albo ich nie ma w AD, albo inwentaryzujący pominął tę zawartość jako nieistotną.

Jak nie trudno się domyśleć, potrzebuję zajrzeć do alegaty (konkretnie ze Szreńska k.Mławy z 1842 r.). Wg "Informatora o zasobie archiwalnym" - w AP Mława nie ma alegat z tego rocznika....
Beata

dpawlak

Re: Alegaty

Post autor: dpawlak » śr gru 03, 2014 8:30 pm

Alegaty oczywiście nie były kopiowane, niby po co? Wszak ich zasadnicza treść była wpisywana do aktu.
Na moim terenie tak jest, tzn. alegaty wraz duplikatami trafiały do sądów pokoju, a obecnie do AP. Jak mniemam w innych obszarach Królestwa Polskiego postępowano tak samo podlegając pod to samo prawo.
Jeśli są w AD to tylko dlatego, że z jakiegoś powodu proboszcz ich nie odesłał do SP, a kiedy zbierano stare księgi do AD wzięto je z dobrodziejstwem inwentarza.
No i podwójne prowadzenie ksiąg to już od 1808 w Księstwie Warszawskim się zaczęło, w 1826 roku nastąpiły jedynie korekty w prawie cywilnym nieistotne pod względem ilości sporządzanych egzemplarzy.
Pytanie czy alegata z danego roku się nie zachowały, czy po prostu w danym roku nie były sporządzane, bo nie było to potrzebne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alegat

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr gru 03, 2014 9:14 pm

Ahhhh... no tak myślałam, ale nie byłam pewna. Dzięki za wyjaśnienia.
Beata

Awatar użytkownika

promanowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: promanowski » śr gru 03, 2014 9:55 pm

Informacje o aneksach do akt zaślubionych w zasobach AD w Płocku są zawarte w tym drugim inwentarzu autorstwa księdza Majewskiego pt. Spis dokumentów parafialnych, Płock 2011. Choć na własne oczy nie widziałem takowych w AD Płocku (bo nie miałem potrzeby), ale skoro inwentarz tak podaje więc z pewnością są i w AD. Niestety w odniesieniu do parafii Szreńsk wzmiankowany inwentarz na temat aneksów milczy. Pamiętajmy też, że tego typu dokumenty nie są wymysłem kodeksu napoleońskiego. Na podobne wypisy z akt ochrzczonych można trafić w księgach sprzed 1807/8 roku.

Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”