UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

No i utknęłam

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
gama43
Podziękował/a: 2 razy

No i utknęłam

Post autor: gama43 » śr sie 28, 2013 5:49 pm

Było to chyba do przewidzenia.Poszukiwania zaczęliśmy z mężem mając tylko informację o miejscu urodzenia i zgonu ojca. A więc po kolei,akt zgonu dziadka Zygmunta znaleźliśmy w aktach sądowych,mamy więc imiona pradziadków Ignacego i Tekli.W zasobach AGAD udaje nam się znaleźć akt urodzenia dzieci Ignacego,szczęśliwie z dokładną adnotacją o małżonce i jej rodzicach oraz oczywiście rodzicach samego Ignacego-Piotra i Heleny.Mamy również akty urodzeń pozostałego rodzeństwa Ignacego.W księgach z samego Stryja nic więcej nie udaje się znaleźć,przeszukaliśmy parę innych miejscowości.W Potoczanach mnóstwo Nowosielskich,narazie mam ich w formie notatek, dopasowanych rodzinami,ale narazie nijak mających się do naszych Nowosielskich.Ponadto okazuje się,że w zasobach AGAD jest archiwum z Ukrainy do roku 1899,późniejsze w formie szczątkowej .Mam nadzieję,że uda mi się ruszyć z miejsca.Gabi

Iron
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: No i utknęłam

Post autor: Iron » czw sie 29, 2013 11:11 am

Jeśli gdziekolwiek mogą być starsze księgi metrykalne ze Stryja, to będą w Archiwum we Lwowie.

Paweł
Paweł

AUTOR TEMATU
gama43

Post autor: gama43 » czw sie 29, 2013 12:53 pm

Oczywiście będę szukać dalej.Dziękuję za informację.Pozdrawiam Gabi

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » pt sie 30, 2013 12:55 pm

Może znajdziesz coś więcej na stronie
http://www.nowosielski.de/sas/sas_links.htm
Mieczysław

AUTOR TEMATU
gama43

Post autor: gama43 » pt sie 30, 2013 5:14 pm

Mieczysławie dziękuję za informację.Jestem w stałym kontakcie e-mailowym z p.Piotrem,administratorem strony.Przemiły człowiek.Dzisiaj przesłałam mu skany dokumentów do których udało nam się dotrzeć,czekam z niecierpliwością na odpowiedź.Za naszą zgodą p.Piotr przesłał emaile do,by może rodziny ze Stryja,która kilka lat temu szukała podobnych informacji jak my.Narazie bez odzewu,ale ciągle mam nadzieję.Pozdrawiam Gabi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”