UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nazwiska w drzewku - rodowe, czy małżeńskie?
Moderator: Moderatorzy
Nazwiska w drzewku - rodowe, czy małżeńskie?
No właśnie...
Dopiero zaczynam. Ponieważ mój krewny zrobił swoje drzewko, które częściowo pokrywa się z moim, to przekazał mi swoje dane i ja dokleiłem do początku swoich, ale natrafiłem na rozbieżność w nazwiskach (kobiecych). Więc pytanie:
Jakich lepiej używać nazwisk jako głównych?
Rodowych?
Po mężu?
Nazwiska rodowe ułatwiają pewne rzeczy - np. jeśli dana osoba była zamężna kilka razy, ale z drugiej strony miesza trochę, szczególnie wśród tych, których znam osobiście z nazwiska małżeńskiego.
Jak to rozwiązujecie, jakie są za i przeciw?
Dopiero zaczynam. Ponieważ mój krewny zrobił swoje drzewko, które częściowo pokrywa się z moim, to przekazał mi swoje dane i ja dokleiłem do początku swoich, ale natrafiłem na rozbieżność w nazwiskach (kobiecych). Więc pytanie:
Jakich lepiej używać nazwisk jako głównych?
Rodowych?
Po mężu?
Nazwiska rodowe ułatwiają pewne rzeczy - np. jeśli dana osoba była zamężna kilka razy, ale z drugiej strony miesza trochę, szczególnie wśród tych, których znam osobiście z nazwiska małżeńskiego.
Jak to rozwiązujecie, jakie są za i przeciw?
Pozdrawiam
Andrzej Kaczmarczyk
Andrzej Kaczmarczyk
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: Nazwiska w drzewku - rodowe, czy małżeńskie?
Osobiście nie używam nazwisk "po mężu". Nadaję kobiecie nazwisko po ojcu, co w takich programach jak myheritage od razu wskazuje na główne nazwisko jej linii po mieczu. Niektóre programy (np. webtrees) dają możliwość dopisania nazwiska "po ślubie", wtedy osoba taka jest łatwo wyszukiwalna po obu nazwiskach.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Używam GRAMPS*
Tu też mogę podać kilka nazwisk, ale nie znam w nim sposobu na wyświetlenie naraz kilku nazwisk (np. rodowe i obecne) dlatego muszę podjąć decyzję. Tak na pierwszy rzut oka wolałbym nazwiska po mężu, ale to chyba rzeczywiście powoduje, więcej problemów niż korzyści.
* bo:
- pracuję na linuksie
- nie uznaję serwisów sieciowych do przechowywania prywatnych danych. One są prywatne, więc prywatnie przechowuję je u siebie. Wyjątkiem mogą być takie programy jak webtrees - bo mogę je postawić na własnym serwerze. I może spróbuję.
Tu też mogę podać kilka nazwisk, ale nie znam w nim sposobu na wyświetlenie naraz kilku nazwisk (np. rodowe i obecne) dlatego muszę podjąć decyzję. Tak na pierwszy rzut oka wolałbym nazwiska po mężu, ale to chyba rzeczywiście powoduje, więcej problemów niż korzyści.
* bo:
- pracuję na linuksie
- nie uznaję serwisów sieciowych do przechowywania prywatnych danych. One są prywatne, więc prywatnie przechowuję je u siebie. Wyjątkiem mogą być takie programy jak webtrees - bo mogę je postawić na własnym serwerze. I może spróbuję.
Pozdrawiam
Andrzej Kaczmarczyk
Andrzej Kaczmarczyk
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Ja wpisuję nazwisko rodowe. W końcu to ród, z którego się pochodzi, jest najważniejszy.
Kobieta zawsze pozostanie córką danej pary (w sensie krwi) i nazwisko rodowe ma jedno, na zawsze.
A żoną mogła być kilka razy i kilka razy mogła zmieniać to nazwisko.
Ps. Andrzeju, podpisuj proszę swoje posty. Trudno się zwracać do Ciebie per "Express"
Kobieta zawsze pozostanie córką danej pary (w sensie krwi) i nazwisko rodowe ma jedno, na zawsze.
A żoną mogła być kilka razy i kilka razy mogła zmieniać to nazwisko.
Ps. Andrzeju, podpisuj proszę swoje posty. Trudno się zwracać do Ciebie per "Express"

Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Witam!
Zawsze wpisuję nazwisko rodowe, imię dokładnie tak, jak jest w akcie urodzenia.
Express: różne nazwiska można wpisywać w zakładce nazwiska->dodaj->rodzaj.
Pozdrawiam,Marek
Zawsze wpisuję nazwisko rodowe, imię dokładnie tak, jak jest w akcie urodzenia.
Express: różne nazwiska można wpisywać w zakładce nazwiska->dodaj->rodzaj.
Pozdrawiam,Marek
Marek Wiśniowiecki
Widzę, że generalnie stosowany jest zapis nazwisk rodowych jako główne. Chyba się dostosuję, bo zakładam, że wiecie co robicie :)
Podpis:
Spodziewałem się, że podpis pojawi się po wpisaniu imienia i nazwiska w profilu. Poprawione.
Co do Expressa - to prawie jak nazwisko :) Od funkcji - byłem prezesem za studenckich czasów, więc potem zostałem Ex(prez)esem.
Do tego mam żonę Ekspresję (celowo pisaną inaczej) i dziecko Expresiątko :)
Podpis:
Spodziewałem się, że podpis pojawi się po wpisaniu imienia i nazwiska w profilu. Poprawione.
Co do Expressa - to prawie jak nazwisko :) Od funkcji - byłem prezesem za studenckich czasów, więc potem zostałem Ex(prez)esem.
Do tego mam żonę Ekspresję (celowo pisaną inaczej) i dziecko Expresiątko :)
Pozdrawiam
Andrzej Kaczmarczyk
Andrzej Kaczmarczyk
-
- Podziękowano: 4 razy
Andrzeju ja oprócz tego że wypisuję nazwiska rodowe dla pań stosuję wypisywanie wielkimi literami nazwisk swoich bezpośrednich przodków. Ich rodzeństwo jest pisane małymi literami [oczywiście z wyjątkiem pierwszej litery]. Przy drzewku liczącym ponad tysiąc osób, przy powtarzających się imionach ułatwia mi to znalezienie własnych przodków.
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 6 razy
To i ja dorzucę swoje trzy grosze.
Zawsze wpisuje nazwisko rodowe, kobieta jak i mężczyzna rodzą się z określonym nazwiskiem, nazwiskiem ich rodu. Niezależnie od liczby małżeństw, przykład:
Pani Klara Nogaj - pierwszy mąż Stopka, drugi Kolanko, Trzeci Nóżka. I mamy trzy kobiety o różnych nazwiskach a stosując cały czas nazwisko rodowe wiem, że chodzi o Klarę Nogaj.
I rzecz najważniejsza, która kilka razy bardzo mi pomogła, płyta nagrobna z wypisanym nazwiskiem rodowym (... z domu). Taki napis naprawdę bardzo pomaga w poszukiwaniach przodków - przykład:
płyta nagrobna z napisem Klara Nóżka i kto po latach wie, że to jest Klara Nogaj.
Zawsze wpisuje nazwisko rodowe, kobieta jak i mężczyzna rodzą się z określonym nazwiskiem, nazwiskiem ich rodu. Niezależnie od liczby małżeństw, przykład:
Pani Klara Nogaj - pierwszy mąż Stopka, drugi Kolanko, Trzeci Nóżka. I mamy trzy kobiety o różnych nazwiskach a stosując cały czas nazwisko rodowe wiem, że chodzi o Klarę Nogaj.
I rzecz najważniejsza, która kilka razy bardzo mi pomogła, płyta nagrobna z wypisanym nazwiskiem rodowym (... z domu). Taki napis naprawdę bardzo pomaga w poszukiwaniach przodków - przykład:
płyta nagrobna z napisem Klara Nóżka i kto po latach wie, że to jest Klara Nogaj.
Jan Ciereszko syn Zofii z Żywnów c. Michała s. Tomasza s. Wincentego s. Adama s. Sebastiana
- szukam wszystkiego co jest związane z nazwiskiem Żywno oraz Moniuszko
- szukam wszystkiego co jest związane z nazwiskiem Żywno oraz Moniuszko
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Zdecydowanie, rodowe nazwisko jest najwazniejsze.
Pozdrowienia,
Bozenna
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?