UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Problem z pradziadkiem. 27 Dywizja Piechoty AK, co dalej?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 119
- Podziękował/a: 57 razy
- Podziękowano: 14 razy
Problem z pradziadkiem. 27 Dywizja Piechoty AK, co dalej?
Dzień dobry,
Bardzo niewiele wiem o swoim pradziadku, ale udało mi się dotrzeć do zaświadczenia (zdaje się, że było potrzebne do emerytury?)
podpisane przez Tadeusza Sztumberka-Rychtera (ps. Żegota) i Franciszka Pukackiego (ps.Gzyms), które donosi, że:
Obywatel Twardowski Michał, syn Jana i Ewy. Pseudonim "Gawroński", urodzony dn. 29.09.1897 w Janówce pełnił służbę w oddziałach Konsp. i 27 Woł. Dyw. Piech. AK od dn. 1942 do dn. 26 lipca 1944. Ostatni stopień st. sierżant. Był odznaczony Krzyżem Walecznych za wysadzenie pociągu na linii Sarny-Rokitno w maju 1943 r.
Zaświadczenie wystawione jest 5 sierpnia 1957 roku.
Po 1. nie wiem o którą Janówkę może chodzić
po 2. w dostępnych online wykazach nie znalazłam nazwiska pradziadka, czy istnieją jakieś teczki osobowe takich żołnierzy?
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, gdzie szukać jakichś wiadomości o szlaku 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty, gdzie można by znaleźć książeczkę wojskową lub spis odznaczonych Krzyżem Walecznych? A może ktoś wie cokolwiek o akcji wysadzenia pociągu? Wiem także z przekazów rodzinnych, że pradziadek był ranny, ale nie mam potwierdzenia tej tezy.
Dzięki za wszelkie wskazówki!
Pozdrawiam,
Magda
Bardzo niewiele wiem o swoim pradziadku, ale udało mi się dotrzeć do zaświadczenia (zdaje się, że było potrzebne do emerytury?)
podpisane przez Tadeusza Sztumberka-Rychtera (ps. Żegota) i Franciszka Pukackiego (ps.Gzyms), które donosi, że:
Obywatel Twardowski Michał, syn Jana i Ewy. Pseudonim "Gawroński", urodzony dn. 29.09.1897 w Janówce pełnił służbę w oddziałach Konsp. i 27 Woł. Dyw. Piech. AK od dn. 1942 do dn. 26 lipca 1944. Ostatni stopień st. sierżant. Był odznaczony Krzyżem Walecznych za wysadzenie pociągu na linii Sarny-Rokitno w maju 1943 r.
Zaświadczenie wystawione jest 5 sierpnia 1957 roku.
Po 1. nie wiem o którą Janówkę może chodzić
po 2. w dostępnych online wykazach nie znalazłam nazwiska pradziadka, czy istnieją jakieś teczki osobowe takich żołnierzy?
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, gdzie szukać jakichś wiadomości o szlaku 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty, gdzie można by znaleźć książeczkę wojskową lub spis odznaczonych Krzyżem Walecznych? A może ktoś wie cokolwiek o akcji wysadzenia pociągu? Wiem także z przekazów rodzinnych, że pradziadek był ranny, ale nie mam potwierdzenia tej tezy.
Dzięki za wszelkie wskazówki!
Pozdrawiam,
Magda
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Re: Problem z pradziadkiem. 27 Dywizja Piechoty AK, co dalej?
O interesującej Cię dywizji pisali:
M. Fijałka, 27 Wołyńska Dywizja Piechoty Armii Krajowej;
Józef Turowski, Pożoga. Walki 27 Wołyńskiej Dywizji AK;
Istnieje też strona poświęcona tej dewizji, mianowicie: http://www.27wdpak.btx.pl/. No i oczywiście (jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś) zapytaj w Centralnym Archiwum Wojskowym.
Może coś z w/w Ci pomoże w poszukiwaniach. Powodzenia ;-)
M. Fijałka, 27 Wołyńska Dywizja Piechoty Armii Krajowej;
Józef Turowski, Pożoga. Walki 27 Wołyńskiej Dywizji AK;
Istnieje też strona poświęcona tej dewizji, mianowicie: http://www.27wdpak.btx.pl/. No i oczywiście (jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś) zapytaj w Centralnym Archiwum Wojskowym.
Może coś z w/w Ci pomoże w poszukiwaniach. Powodzenia ;-)
Z pozdrowieniami
Arek syn Wiesława, wnuk Antoniego, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Marcina (Marcela), 3xprawnuk Mikołaja Prokopowicz.
Szukam:
- KARPIŃSKI: Zaleszczyki, Teklówka, Chartanowce;
- PROKOPOWICZ: Aleksandrja, Serniawa, Tuczyn i okolice;
Arek syn Wiesława, wnuk Antoniego, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Marcina (Marcela), 3xprawnuk Mikołaja Prokopowicz.
Szukam:
- KARPIŃSKI: Zaleszczyki, Teklówka, Chartanowce;
- PROKOPOWICZ: Aleksandrja, Serniawa, Tuczyn i okolice;
-
Dzięki za bibliografię książkową.
Napisałam jakiś czas temu na stronę, którą wymieniłeś, niestety bez odzewu ze strony admina.
CAW zdaje się nieczynny do odwołania? Ech.
Dobrej nocy/dnia
Pozdrawiam,
M.

Napisałam jakiś czas temu na stronę, którą wymieniłeś, niestety bez odzewu ze strony admina.
CAW zdaje się nieczynny do odwołania? Ech.
Dobrej nocy/dnia

Pozdrawiam,
M.
-
- Podziękował/a: 6 razy
Witaj Magdo!
Jak mnie pamięć nie myli to już kiedyś pomiędzy sobą pisaliśmy dot. Wołynia. A teraz o 27 WDP AK. Janówek było kilka na Wołyniu. Tą którą znam to Janówka koło Zasmyk, Kowla. Ale przepatrzyłem skład osobowy 43pp tj. oddziału "Siwego"( a tam byli właśnie ludzie z Janówki) i tam nie napotkałem wspomnianego nazwiska
( wykaz jeszcze nie publikowany).Sprawdziłem również wykaz żołnierzy 27 WDP AK w albumie "Żołnierze Wołynia" i tam również brak wspomnianego nazwiska.Niestety nie mogę zasiągnąć informacji od człowieka który ma prawie cały skład osobowy Dywizji, gdyż jest nieosiągalny do końca września.
To że brak nazwiska w dostępnych wykazach nie jest jednoznaczne, bo wielu żołnierzy 27 WDP AK nie ujawniło się a wielu nie starało się "zaistnieć" we wspomnianych wykazach. Przykładem jest prawie cała moja rodzinka, których przedstawiciele byłi w oddziale "Siwego" i nie istnieli w oficjalnych wykazach poza jednym tzw. Listą Dolińskiego i wykazami w Londynie.Trzeba być dobrej myśli i dalej szukać.
Czy są podane jakieś informacje co do oddziału, innych miejscowości oprócz podanych w Twoim zapytaniu. Postaram się pogrzebać w swoich materiałach i może znajdę coś o sabotażu na trasie Sarny-Rokitno.
Nie znalazłem również nazwiska w dostępnych wykazach odznaczonych z Dywizji. I jeszcze jedno pytanie. Czy wysyłałaś zapytanie do kartoteki w Londynie?
Edek
Jak mnie pamięć nie myli to już kiedyś pomiędzy sobą pisaliśmy dot. Wołynia. A teraz o 27 WDP AK. Janówek było kilka na Wołyniu. Tą którą znam to Janówka koło Zasmyk, Kowla. Ale przepatrzyłem skład osobowy 43pp tj. oddziału "Siwego"( a tam byli właśnie ludzie z Janówki) i tam nie napotkałem wspomnianego nazwiska
( wykaz jeszcze nie publikowany).Sprawdziłem również wykaz żołnierzy 27 WDP AK w albumie "Żołnierze Wołynia" i tam również brak wspomnianego nazwiska.Niestety nie mogę zasiągnąć informacji od człowieka który ma prawie cały skład osobowy Dywizji, gdyż jest nieosiągalny do końca września.
To że brak nazwiska w dostępnych wykazach nie jest jednoznaczne, bo wielu żołnierzy 27 WDP AK nie ujawniło się a wielu nie starało się "zaistnieć" we wspomnianych wykazach. Przykładem jest prawie cała moja rodzinka, których przedstawiciele byłi w oddziale "Siwego" i nie istnieli w oficjalnych wykazach poza jednym tzw. Listą Dolińskiego i wykazami w Londynie.Trzeba być dobrej myśli i dalej szukać.
Czy są podane jakieś informacje co do oddziału, innych miejscowości oprócz podanych w Twoim zapytaniu. Postaram się pogrzebać w swoich materiałach i może znajdę coś o sabotażu na trasie Sarny-Rokitno.
Nie znalazłem również nazwiska w dostępnych wykazach odznaczonych z Dywizji. I jeszcze jedno pytanie. Czy wysyłałaś zapytanie do kartoteki w Londynie?
Edek
-
Cześć Edmund,
Dzięki za zainteresowanie tematem, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale byłam w rozjazdach.
Korzystajac z tego, że zajrzałam do domu znalazłam skrócony akt urodzenia, z którego wynika, że pradziadek Michał rodzony był w miejscowości Czermin, natomiast akt zgonu wymienia miejscowość Czerwin, więc jednak nie Janówka.
Pradziadek był ranny w dłoń (przestrzelona), a mieszkał na Wołyniu we wsi Mokre, w której zresztą urodził się mój dziadek. Potem zdaje się, że mieszkali w wiosce Sołomiak. Tylko tyle niestety wiem.
Nie pisałam do Londynu, nie wiem, jak się za to zabrać, może poratujesz mnie adresem i wskazówkami w tym temacie, będę bardzo wdzięczna.
Serdeczności,
Magda
Dzięki za zainteresowanie tematem, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale byłam w rozjazdach.
Korzystajac z tego, że zajrzałam do domu znalazłam skrócony akt urodzenia, z którego wynika, że pradziadek Michał rodzony był w miejscowości Czermin, natomiast akt zgonu wymienia miejscowość Czerwin, więc jednak nie Janówka.
Pradziadek był ranny w dłoń (przestrzelona), a mieszkał na Wołyniu we wsi Mokre, w której zresztą urodził się mój dziadek. Potem zdaje się, że mieszkali w wiosce Sołomiak. Tylko tyle niestety wiem.
Nie pisałam do Londynu, nie wiem, jak się za to zabrać, może poratujesz mnie adresem i wskazówkami w tym temacie, będę bardzo wdzięczna.
Serdeczności,
Magda
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 34 razy
Witam!
Znalazłem w Internecie galerię zdjęć 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty:
http://www.wykop.pl/ramka/1086545/27-wo ... ria-zdjec/
Może to Panią zainteresuje.
Jurek
-- Post scalono 14 wrz 2012, 15:22 --
Okazuje się, że w Internecie jest całkiem sporo wiadomości o tej dywizji.
Podaję kilka linków. Myślę, że warto dokładniej przeglądnąć wpisy:
http://www.klub-generalagrota.pl/portal ... iemne.html
http://wdonajski.za.pl/WOLYN/27_wdp_ak.html
http://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/ ... ublication
Powyższy link jest do publikacji "27 Wołyńska Dywizja Piechoty Armii Krajowej" znajdującej się na stronie Biblioteki Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego. Konieczne jest posiadanie w komputerze oprogramowania (darmowego, można ściągnąć z Internetu) pozwalającego przeglądać pliki DJVU. To ogólna historia dywizji, publikacja liczy 36 stron.
http://chomikuj.pl/Sarmatian/Z+archiwum ... 359928.mkv
Tym razem film dokumentalny o dywizji, niestety tylko 10 minut z 28. Można pobrać film, wtedy chyba będzie cały. Ma Pani konto na "Chomiku"?
http://www.audiovis.nac.gov.pl/search/
Powyższy link do wyszukiwarki Narodowego Archiwum Cyfrowego. Wystarczy wpisać 27 wołyńska - mnie wyświetla 72 zdjęcia.
Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]
-
- Podziękował/a: 6 razy
Witaj Magdo!
Mokre leżało w parafii Lewacze a Sołomiak w parafii Ludwipol - obie w dekanacie Korzec. Sprawdziłem w moich metrykaliach i niestety wpomnianego nazwiska tam brak.
Teraz o sabotażu.Wysadzenie pociągu było dziełem żołnierzy oddziału "Strzemienia" tj. por. Zenona Blachowskiego. Oddział w listopadzie 1943 wszedł w skład oddziału "Bomby" kpt. Władysława Kochańskiego. Samego faktu wysadzenia pociągu w dostępnych materiałach nie znalazłem.
Adres ( nie wem czy nadal aktualny):Koło Byłych Żołnierzy AK
240, KING STREET, LONDON, W6 ORF
Ale pewniejszy będzie taki:
Studium Polski Podziemnej
11 Leopold Road
London W5 3PB
Great Britain (Wielka Brytania)
I pisać bez krempowania się.
Edek
Mokre leżało w parafii Lewacze a Sołomiak w parafii Ludwipol - obie w dekanacie Korzec. Sprawdziłem w moich metrykaliach i niestety wpomnianego nazwiska tam brak.
Teraz o sabotażu.Wysadzenie pociągu było dziełem żołnierzy oddziału "Strzemienia" tj. por. Zenona Blachowskiego. Oddział w listopadzie 1943 wszedł w skład oddziału "Bomby" kpt. Władysława Kochańskiego. Samego faktu wysadzenia pociągu w dostępnych materiałach nie znalazłem.
Adres ( nie wem czy nadal aktualny):Koło Byłych Żołnierzy AK
240, KING STREET, LONDON, W6 ORF
Ale pewniejszy będzie taki:
Studium Polski Podziemnej
11 Leopold Road
London W5 3PB
Great Britain (Wielka Brytania)
I pisać bez krempowania się.
Edek
-
Dziękuję za wszystkie wskazówki i informacje.
Biorę się za to!
Serdecznie,
Magda

Biorę się za to!

Serdecznie,
Magda
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
Witam Serdecznie
Nie wiem czy wszyscy się orientują ale nie zawadzi podzielić się tą informacją ,a sądzę że gra warta świeczki dla amatorów historii
z drugiej wojny światowej.
Otóż obecnie na antenie telewizji satelitarnej (jak i kablowej chyba też).
Kanał : Discowvery world : jest cykl programów z początku drugiej wojny światowej (od Poniedziałku do Piątku od godz.20 )
Kanał :History : trwa cykl programów o III Rzeszy oraz druga wojna światowa na froncie wschodnim
Kanał : National Geographic ; trwa cykl programów o tajemnicach III Rzeszy
W wypadku tematu tu podjętego sam preferował bym pierwszy z wspomnianych wyżej , gdzie jest tam dużo faktów i wypowiedzi światków naocznych zdarzeń jak i uczestników uczestniczących w nich oraz tych którzy przeżyli tamte tragiczne dni.
Pozdrawiam Serdecznie
Zbigniew
Nie wiem czy wszyscy się orientują ale nie zawadzi podzielić się tą informacją ,a sądzę że gra warta świeczki dla amatorów historii
z drugiej wojny światowej.
Otóż obecnie na antenie telewizji satelitarnej (jak i kablowej chyba też).
Kanał : Discowvery world : jest cykl programów z początku drugiej wojny światowej (od Poniedziałku do Piątku od godz.20 )
Kanał :History : trwa cykl programów o III Rzeszy oraz druga wojna światowa na froncie wschodnim
Kanał : National Geographic ; trwa cykl programów o tajemnicach III Rzeszy
W wypadku tematu tu podjętego sam preferował bym pierwszy z wspomnianych wyżej , gdzie jest tam dużo faktów i wypowiedzi światków naocznych zdarzeń jak i uczestników uczestniczących w nich oraz tych którzy przeżyli tamte tragiczne dni.
Pozdrawiam Serdecznie
Zbigniew
Zbigniew 50