Witam serdecznie,
mam do Państwa jedno pytanie. Otóż, pewny urząd w celu udostępnienia dokumentów mojego dziadka, żąda ode mnie "kopii dokumentów potwierdzających pokrewieństwo z ww. (poświadczonych za zgodność z oryginałem)". Co to oznacza, czy muszę iść do mojego urzędu cywilnego? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Artur
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Potwierdzenie zgodności z oryginałem
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 117 razy
Re: Potwierdzenie zgodności z oryginałem
Tak mi się wydaje, choć kilka lat temu, kiedy pracowałam jeszcze zawodowo, wystarczyły pieczątki jakiejkolwiek instytucji. Chodziło o to tylko (albo i aż) że oryginalne dokumenty widział jakiś urzędnik.
S.
S.
Pozdrawiam Sylwia
Re: Potwierdzenie zgodności z oryginałem
Witam,
urzędowe potwierdzenie zgodności z oryginałem to nic innego jak potwierdzenie przez urzędnika organu administracji publicznej ( samorządowej bądź państwowej) o tym, że to co w kopii to samo w oryginale i on ( urzędnik) to widział.
Czy będzie to urząd skarbowy, zus, usc, u.miasta czy też notariusz - nie ma istoty rzeczy. Chodzi tylko o pieczątkę "zgodne z oryginałem" i podpis.
Pozdrawiam
urzędowe potwierdzenie zgodności z oryginałem to nic innego jak potwierdzenie przez urzędnika organu administracji publicznej ( samorządowej bądź państwowej) o tym, że to co w kopii to samo w oryginale i on ( urzędnik) to widział.
Czy będzie to urząd skarbowy, zus, usc, u.miasta czy też notariusz - nie ma istoty rzeczy. Chodzi tylko o pieczątkę "zgodne z oryginałem" i podpis.
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Julia Małachowska
Julia Małachowska