UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mnogość nazwisk

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Awilod
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Mnogość nazwisk

Post autor: Awilod » ndz wrz 02, 2012 11:42 am

Witam!

Chciałem się zapytać o jedną taką rzecz. Badam swoje korzenie i ciekawi mnie taka sytuacja. Dlaczego w jednej wsi jest tyle rodzin o takim samym nazwisku, ale nie spokrewnionych, mam takie trzy sytuacje.

W Kunisie, mieszkali Bernatowiczowie, moi, i pełno innych, i nikt nie pamiętał aby byli spokrewnieni.

W parafii Rajgród, mieszkali Doliwowie w kilku wsiach, nikt nie pamięta żeby to była rodzina

W Wólce (par.Suchowola), mieszkali Kretowiczowie, nikt się nie znał.

Wszędzie po kilka rodzin o tym samym nazwisku, ale żadna nie jest rodziną. To zbieg okoliczności? Czy może strasznie podzielone rodziny???

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie

KubaZych
Podziękował/a: 1 raz

Re: Mnogość nazwisk

Post autor: KubaZych » ndz wrz 02, 2012 12:28 pm

Ja mam to samo, te same nazwiska i pozorny brak pokrewienstwa. Pozorny, poniewaz im dalej z drzewem tym wiecej osob okazuje sie miec wspolne korzenie. Ja nie zajmuje sie rozrostem drzewa w bok, ale domyslam sie, ze jesli przesledzisz pochodzenie osob z tym samym nazwiskiem, gdzies znajdziesz wspolnych przodkow. Czasem pewnie genealogiczny 'dystans' jest tak dlugi, ze nie zauwazasz wspolnego punktu.

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » pn wrz 03, 2012 9:41 am

Witam!

Tylko taką mam śmieszną sytuację u Doliwów. W Przestrzelu pisani jako "gospodarze", w Woznej Wsi jako "wyrobnicy", a w Rajgrodzie nic, podejrzewam, że mieszczanie. Jedna rodzina mogła by być z mieszczaństwa i chłopstwa na raz? Wiek XVIII oczywiście.

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

Bardaz
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Bardaz » pn wrz 03, 2012 11:34 am

Awilod pisze:Witam!

Tylko taką mam śmieszną sytuację u Doliwów. W Przestrzelu pisani jako "gospodarze", w Woznej Wsi jako "wyrobnicy", a w Rajgrodzie nic, podejrzewam, że mieszczanie. Jedna rodzina mogła by być z mieszczaństwa i chłopstwa na raz? Wiek XVIII oczywiście.

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Wiek 18. to czas stopniowego zacierania się podziałów stanowych wśród "stanu trzeciego", więc dla mnie to nic niezwykłego.

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » pn wrz 03, 2012 10:25 pm

Witam!

A fakt wędrowania między wioskami podzielonymi między szlachtę? W XVII wieku byli w sąsiedniej parafii. A w XVIII już spotykani w kilku wsiach.

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”