UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

kenkarta i wczesniej

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

kenkarta i wczesniej

Post autor: s_szpilska » pn lip 09, 2012 2:41 pm

Może jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć co było dokumentem potwierdzającym tożsamość w okresie międzywojennym? W ogóle od kiedy zaczęły obowiązywać jako takie dowody osobiste? I jeszcze jedno: gdzie tego ewentualnie można szukać? Czy zachowały się gdzieś wnioski składane przez obywateli?

Bardzo z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam Sylwia

dpawlak

Re: kenkarta i wczesniej

Post autor: dpawlak » pn lip 09, 2012 5:50 pm

Możliwość uzyskania w Polsce dowodu osobistego jako krajowego dokumentu tożsamości wprowadzono rozporządzeniem Prezydenta RP z 16 marca 1928. Dokument wystawiany był na żądanie zainteresowanym osobom za opłatą 60 groszy i nie był obowiązkowy. Dopiero okupant w czasie II wojny wprowadził obowiązek legitymowania się dowodem osobistym (niem. Personalausweis lub krócej Ausweis), powołując się przy tym na cytowane rozporządzenie[1]. Po zakończeniu wojny obowiązek posiadania dowodu utrzymano.
(źródło: wikipedia.org)

W czasie zaborów również posługiwano się swoistymi dowodami tożsamości, wystawianymi przez wójta gminy. Znam kilka przypadków, kiedy na przełomie wieków moi krewni posługiwali się takimi dowodami legitymując się notariuszowi przy podpisywaniu aktów sprzedaży, darowizny itp. Te dokumenty były tymczasowe, może nawet jednorazowe, bez zdjęcia i nie każdy je miał. Był to jednokartkowy druk z uzupełnionymi ręcznie danymi i pieczęcią gminy. Jeśli stająca przed notariuszem osoba nie miała takiego dokumentu wówczas notariusz wymagał znanych sobie świadków, którzy mogli potwierdzić tożsamość.

Awatar użytkownika

progalina
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: progalina » wt lip 10, 2012 11:35 am

Nie znam się na tych zagadnieniach ale w swoich zbiorach mam kilka skanów paszportów wydanych w 1916r krewnym zamieszkującym tereny obecnego woj podlaskiego a wtedy będące pod okupacją niemiecką. Jeśli to cos pomoże - jeden ze skanów jest tu widoczny:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3da ... 08dff.html
Pozdrawiam
Jan Ciereszko syn Zofii z Żywnów c. Michała s. Tomasza s. Wincentego s. Adama s. Sebastiana
- szukam wszystkiego co jest związane z nazwiskiem Żywno oraz Moniuszko

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zbigniew 50 » śr lip 11, 2012 9:34 am

Witam Serdecznie Sylwio
Sądzę że pomocna w wstępnych ustaleniach co do tego rodzaju dokumentów znajdziesz na wikipedii :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkslista
Jest tu co prawda nie za wiele bo to okres ostatniej wojny ale za ciosem znajdziesz więcej na opisach historycznych i wspomnieniowych szczególnie polecam zwrócić uwagę na tereny o burzliwej historii między Polską - Prusami - Niemcami .
Mam tu na uwadze tereny obecnego całego pomorza ,mazur ,wielkopolski , jak i śląska .
Ja nie mogę się zagłębić w tą tematykę (a interesuje mnie to w zakresie losu ludności zamieszkałej na terenach obecnego kujawsko-pomorskiego).
K woli wyjaśnienia nie jest to temat na to forum ,ale jest to dla niektórych temat nadal bardzo drażliwy więc mało mówi się o tych sprawach bo jeszcze jest gro osób żyjących i związanych z tamtymi czasami .
Dodam że dla wielu starszych to nadal dramat.
Jest też kilka stron Niemieckich ale ja jestem z epoki rosyjskiego więc ciężko mi cokolwiek tu doradzić.
Pozdrawiam
Zbigniew
Zbigniew 50

Awatar użytkownika

tomarek
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: tomarek » czw lip 12, 2012 1:48 am

Jednym z dokumentów identyfikujących był Certyfikat przynależności. Świadczący o posiadaniu tzw Prawa do swojszczyzny.
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2013 1:16 am przez tomarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marek
---------

stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: stefelek » pt lip 13, 2012 7:10 am

Witam,
Gdzie /w całości/ można znaleźć infromacje o dokumentach dla ludności cywilnej na terenie Generalnej Guberni w czasie ostatniej wojny światowej ?

Pozdrawiam.
Stefan.
------------------
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”