Tak się składa, że pracowałem ostatnio nad "Inwentarzami dóbr stołowych biskupstwa włocławskiego" i wynotowałem przy okazji kilka ciekawostek o nazwiskach chłopów z klucza wolborskiego, mając na uwadze niniejszy wątek.
Otóż gdy porównamy wykazy poddanych chłopów z lat 1582 i późniejszych, z wykazami sporządzonymi w roku 1674, to zobaczymy, jak może zmieniać się nazwisko za sprawą sporządzającego taki dokument.
Porównywałem nazwiska ze wsi Polichno, Komorniki, Swolszowice i Kuznocin.
Oczywiście nie wiadomo na ile przykładowe zapisy wywarły wpływ i czy w ogóle wywarły, na proces kształtowania się nazwisk włościańskich? W każdym razie mamy piekny przykład, jak bez wiedzy samych zainteresowanych można było administracyjnie "upiększyć" nazwisko chłopskie poprzez dodanie sufiksu "-ski".
Wielokrotnie identyczne zabiegi spotykałem w księgach kościelnych, ale tu miały one dalej idące konsekwencje, bowiem często były powodem zmiany starego nazwisko na brzmiące bardziej ze szlachecka.
A ileż takie niewinne upiększenie nazwisk wywołuje dzisiaj emocji u początkujących poszukiwaczy, którzy nim dotrą do wzmiankowanego zapisu uszlachetniającego, już przymierzają się do herbów odnalezionych w herbarzach

Poniżej podaję dwie formy nazwisk: pierwotną, notowaną w 1582 i kilku późniejszych spisach oraz późniejszą, uszlachetnioną przez autora dokonującego spisu inwentarzowego.
Sasin - Sasznowski
Grabik - Grabikowski
Sikora - Sikorzyński
Zaręba - Zarębiński
Sobieraj - Sobierajski
Wiera - Wierzyński
Gajda - Gajdziński
Warda - Wardziński
Jadamiec - Jadamowski
Wlazło - Wlazłowski
Kopcik - Kopciński
Osuch - Osuchowski