UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kamoccy z Kamocina

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Re: Kamoccy z Kamocina

Post autor: helenka13 » ndz lip 05, 2009 9:55 pm

Witaj :kwitnie: ,Aniu,
wzruszyłam się czytając Twój post o Antonim, ciągle mam przed oczami Matkę- teściową[ to była niesamowita, mądra kobieta], mówiącą o Kamockich. Zobacz jak wiele zapamiętałam, jeszcze teraz udało mi się poruszyć wspomnienia męża. Antoni Kamocki to był wielkiego formatu człowiek.Serdecznie Cię pozdrawiam ,Helenka.
P.S. Waldek podsunął Ci propozycję ,moim zdaniem ,ciekawą :zbierać wszystkie linie Kamockich.
Jest taki doktor Wirażka w Radomiu, który opracowuje linie rodziny Strusiów .Mojej nie ma, bo nie gotowa, ale obiecałam ,bo jego praca jest spisana i jest to sensowna dobrze zrobiona publikacja.

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Diabołek81 » śr cze 16, 2010 5:15 pm

Witam
W swoich poszukiwaniach trafiłem na Kamockich z Kamiennej( parafia Oporów).
Prawie na 100% moją 8xprababcią jest szlachetna Marianna Kamocka z Kamiennej,która w 1682 wyszła za mąż za szlachetnego Kazimierza Piotrowskiego z Piotrowic.

Pozdrawiam
Piotrek :)
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

Awatar użytkownika

jmorawicka
Podziękował/a: 29 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » czw sty 06, 2011 12:04 am

Dobry wieczór,
I ja dorzucę informacje z książki Kazimierza Girtlera „Opowiadania”
Kamocki Antoni (?-1865), syn Franciszka i Tekli ze Skorupskich, ziemianin z Miechowskiego. Żonaty z Karoliną z Rogawskich.
(1825) W Ostrowie mieszkali Kamoccy, żyjący jeszcze pan Antoni, wtedy w sile wieku młodzieniec, ożeniony był niedawno z Rogawską, która po Teresie Rudnickiej z d. Rogawskiej wzięła Ostrów, Klimontów, Teresin, a czekały na nią Piekary i Ciborowice; Kamocki wesoły, żartobliwy, mógł się śmiać za dziecięciu, bo dostatku nie brakło i głowy sobie nie łamał nad orką lub też żniwem (…)
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw sty 06, 2011 1:52 am

Temat ożył. I dobrze.
Aniu, co słychać w sprawie Kamockich? Jak wygląda ten wywód z archiwum? Czy potwierdziły się moje spostrzeżenia dotyczące występujących tam niejasności?

Nawiązałem niedawno kontakt z jednym z Jelitczyków pochodzących z tamtych terenów. Zajmuje się historią rodziny.
Mam obiecane też dwie prace naukowe dotyczące Nagodziców_Jelitów, więc może znajdę coś interesującego o Kamockich z Kocierzowów.
Czy dalej interesujesz się tą rodziną?
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: annastregiel7 » pt maja 27, 2011 1:47 pm

Waldku,
niestety z przyczyn osobistych musiałam na dość długi okres czasu "zawiesić na kołku genealogię", ale mam nadzieję,że jesienią już do niej wrócę.
Jeżeli chodzi o herbowych Kamockich z par. Wolbórz, to na 99,9% nie są oni powiązani rodzinnie z moimi Kamockimi- włościanami, choć mieszkali niemal obok siebie.Możemy się tylko domyślać skąd ta zbieżność nazwisk. W jednym z poprzednich postów zasugerowałeś, że mój prapra... Szymon Kamocki w poł . XVIII w. mógł przybyć do Żywocina z Kamocina, par. Srock i dlatego w okolicach Żywocina nazwali go Kamockim. Pozostaje mi sprawdzić par. Srock i tam szukać aktu urodzenia Szymona i we wrześniu będzie to jedno z moich priorytetowych zadań.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

piotr44

Post autor: piotr44 » czw cze 02, 2011 9:50 pm

Witajcie Krewni Kamockich!
z radością znalazłem Wasze posty dot. [Antoniego?] Kamockiego, żonatego z Marią Mieczkowską, córką znanego fotografa. Jeśli ktoś już przekopał archiwum łódzkie po ich kątem, może zechce mi ujawnić genealogię tej pary? Potomków? Przodków Marii? Przodków Jana Mieczkowskiego?
z góry serdeczne dzięki
piotr

Awatar użytkownika

jmorawicka
Podziękował/a: 29 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » ndz paź 21, 2012 1:06 pm

Witaj Aniu, nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale przeglądając parafię Rozprza kilkakrotnie trafiłam na nazwisko Kamocki. M.in.: w 1735 zmarł Mikołaj Kamocki właściciel Straszowa, w 1748 ślub pomiędzy Franciszkiem Kamockim i Salomeą Zaborską, 1752 chrzest Antoniego Norberta syna Franciszka i Salomei Kamockich. Myślę, że warto szczegółowo przejrzeć tę parafię :)
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

helenka13

Post autor: helenka13 » czw lis 22, 2012 11:12 pm

Witajcie,
trafiłam przypadkowo na tego Walentego , przeglądając informacje o Wydziale Lekarskim UW , po wizycie w Archiwum Uniwersytetu.
Waldemar pisał już o grobowcu Kamockich na Powązkach ,a teraz można go obejrzeć na mapie internetowej cmentarzy Warszawy, nie tylko obejrzeć ,ale jeszcze przeczytać kto jeszcze z tych Komockich leży z Walentym ,dalej jest opis grobowca, podano nawet materiał z jakiego jest zrobiony.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Walenty_Kamocki
http://www.um.warszawa.pl/aktualnosci/z ... ow-zkach-0
Pozdrawiam serdecznie Helenka :sun:

Awatar użytkownika

Tomorowicz_Wojciech
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Tomorowicz_Wojciech » ndz lis 25, 2012 1:42 pm

Witam wszystkich potomków i zainteresowanych tematem !

Wspomniany przez Helenkę Walenty Kamocki spoczywający na Powązkach to mój pradziadek.
Moja linia Kamockich wywodzi się z Kamocina i jesteśmy potomkami Marcina Kamockiego h. Prus II i Barbary Jaktorowskiej h. Poraj. Wcześniej Prątkowskich, którzy po wejściu w posiadanie w XVI w. Kamocinka przyjęli nazwisko Kamocki.
Przeglądając wcześniejsze posty w tym temacie zainteresowała mnie informacja o Justynie Kamockiej ur. ok 1794 córce Marcina. Mam w swoim drzewie Justynę żonę Mateusza Kamockiego (ślub 13-06-1820 Kamieńsko) - nie mam jednak nic o jej rodzicach i przodkach. Marcinów Kamockich było kilku w tym okresie i nie mogę umiejscowić tego właściwego - ojca Justyny.

Serdecznie pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz

helenka13

Post autor: helenka13 » pn lis 26, 2012 10:59 am

Witaj Wojtku,
cieszę się bardzo,że czytając mój post dołączyłeś do nas ,forgenowiczów.
Nie jestem krewną ani powinowatą Kamockich , ale mam dla nich ogromny szacunek,że pomogli matce ,mojej teściowej Strusowej z domu Rutkowskiej [Antoni Kamocki z Kocierzowy], gdy owdowiała , ofiarowując jej dom na pensjonat w Radomsku.Dzięki temu mając jakieś środki wykształciła dzieci na Uniwersytecie i Politechnice Warszawskiej.
Myślę,że niedługo odezwie się Waldemar ,który też interesuje się Kamockimi i uporządkował nasz wątek co widać ,że było warto .
I oczywiście Ania ,która w tym "siedzi".
Serdecznie pozdrawiam ze słonkiem Helenka z Wrocławia :sun: I powodzenia na naszych ścieżkach. :ok:
Ostatnio zmieniony wt lis 27, 2012 5:50 pm przez helenka13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Tomorowicz_Wojciech

Post autor: Tomorowicz_Wojciech » pn lis 26, 2012 6:43 pm

Witaj Helenko,
dzięki za ciepłe słowa.
Też myślę, że Waldemar będzie znał odpowiedź na moje rozterki z Justyną Kamocką.

Serdecznie pozdrawiam - Wojtek

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lis 26, 2012 7:28 pm

Cześć!
Rozumiem, że problem leży tylko w rodzicach Justyny.
Otóż Justyna była córką Mateusza (z Kocierzów i Wąglina) i Urszuli z Niemojewskich.
Jej małżonek Mateusz trzymał ekonomię rządową gidelską i był posesorem dzierżawnym klucza Górki w tejże ekonomii. Mieszkał w Strzałkowie, urodził się w Pabianicach. Syn Bogumiła i Justyny z Bobrownickich.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Tomorowicz_Wojciech

Post autor: Tomorowicz_Wojciech » pn lis 26, 2012 8:19 pm

Witam i dziekuję za informacje.
Teraz już mam połączenie.
Ojciec Marcina to Józef a dziadek Bartłomiej.
Nie mam jednak ich żon tzn. matki i babki ojczystej Marcina.
Pradziadkowie to Mikołaj i Stawska czyli linia Prus II.
Ze strony Mateusza - męża Justyny, brak mi matki Bogumiła czyli babki Mateusza. Dalej to Florian i Katarzyna Wilkanowska h. Lis i ponownie Mikołaj i Barbara Stawska h. Leszczyc.
Nie znalazłem w poprzednich wątkach czy to drzewo autorstwa Stanisława WB Kamockiego było sfotografowane w AP czy też nie.
W mojej części rodziny "krąży" drzewo sporządzone w 1836 przez mojego prapradziadka Walentego Juliana (1795-1858) pod potrzeby Heroldii już z właściwym herbem. Ciekawe czy to to samo czy też coś innego.

Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz

Krzysztof29
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Krzysztof29 » wt gru 04, 2012 8:33 pm

Aleksander Kamocki dnia 26 sierpnia 1850 r. nabył dobra Lusławice od Seweryna Biernackiego za 92.033 zł i 22 i pół grosza.
Aleksander Kamocki przyznał, że dobra Lusławice nabył za fundusze i na imię Salomei i Benigny sióstr Kamockich, im więc na mocy aktów z 12 i 17 grudnia 1851 r. przyznano własność dóbr.
Amelia Biernacka panna 9 lipca 1852 r. nabyła Lusławice od Salomei i Benigny sióstr Kamockich za 92.033 zł i 22 grosze (czyli o pół grosza taniej sprzedano niż kupiono).
Lusławice położone są w gminie Janów (dawniej Złoty Potok) w powiecie częstochowskim.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.

RomanK
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: RomanK » czw gru 06, 2012 9:31 pm

Niewielka to wzmianka źródłowa, ale zawsze jakaś, może coś uzupełni, może się przyda

szlachcic Józef Kamocki występuje w 1752 w dekrecie Trybunału Koronnego z Piotrkowa w sprawie Młodzianowski kontra Sulerzyccy
podstawa źródłowa "Formulare fori spiritualis et saecularis varias expeditiones in se complectens, inchoatum anno domini 1752, mense Novembri. [Kopiariusz akt i listów dotyczących różnych osób i instytucji kościelnych głównie z terenu województwa krakowskiego z lat 1637-1769]" (rękopis w Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich we Wrocławiu) (digitalizacja w dbc)
str. 48

ps. może to Józef z Kamocinka 1749? może inny?

Ponadto NN Kamocki jest wzmiankowany w 1700 roku w Krakowie (może to być szlachcic przebywający akurat w Krakowie lub tamtejszy mieszczanin, nie wiem, należy bliżej sprawdzić w źródle)
podstawa źródłowa - Księga testamentów 1698-1741 "Testamenta in officio consulari Cracoviensi - księgi testamentów" (rkps 774) (Akta miasta Krakowa w AP w Krakowie) (digitalizacja w mbc)
str. 87

Roman K

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”