Może poradzicie jak odnaleźć w okolicach Pragi grób (cmentarz) gdzie pochowano żołnierza Wehrmachtu?MILKSURFER pisze:Znalazlem strone ktura uwazam za ciekawa jest to strona ktura zawiera Ksiegi
bardzo fajnie zrobiona i warta wziecia jako przyklad Sa to ksiegi z regionu Bohemi
http://digi.ceskearchivy.cz/index.php?doctree=1nra
Jedyny syn mojej cioci, mieszkaniec Grudziądza, w styczniu 1945 mając zaledwie 17 lat został wcielony do Wehrmachtu i z grupą takich samych dzieciaków jak on, wywieziony na południe, aż do Czech. Niedługo po wyładunku z pociągu trafiony kulą, zmarł po kilku godzinach.
Szczęśliwie dla cioci świadek tego wydarzenia napisał po wojnie do niej list opisując okoliczności śmierci chłopaka. Ciocia przez całe lata usiłowała przez Czerwony Krzyż dowiedzieć się bliższych faktów, ale pierwszą odpowiedź otrzymała dopiero w roku 1969; mam ten list przed sobą!
Czerwony Krzyż potwierdza w nim śmierć syna cioci w miejscowości Unetice, to jest ok. 5 km od Pragi. Wobec takiego dowodu mam podejrzenie graniczące z pewnością, że są jakieś dokumenty będące potwierdzeniem tego faktu, a najprawdopodobniej i jakaś mogiła.
Jak dotrzeć po tylu latach do tego miejsca?