UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
More Maiorum - periodyk genealogiczny
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1214
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Drugi numer już dostępny!
Serdecznie zapraszamy do przeczytania marcowego numeru More Maiorum. W drugim numerze periodyka :
* sytuacja kobiet w XIX wieku
* pierwszy miłosny list napisany w języku polskim
* historia sandomierskiej ikony
* o programach do budowy drzew genealogicznych
* wywiad z twórcą Poznań Project - Łukaszem Bieleckim
* kalendarium, humor i nowinki ze świata genealogicznego
~~~~~> Aktualne wydanie More Maiorum <~~~~~
Bardzo przepraszamy za tydzień zwłoki, ale było to tylko po części od nas zależne. Następny numer ukaże się normalnie (tj. 10 kwietnia).
Poprzedni numer można znaleźć w zakładce "Archiwum".
Serdecznie zapraszam do współpracy i pomocy w współtworzeniu More Maiorum!
* sytuacja kobiet w XIX wieku
* pierwszy miłosny list napisany w języku polskim
* historia sandomierskiej ikony
* o programach do budowy drzew genealogicznych
* wywiad z twórcą Poznań Project - Łukaszem Bieleckim
* kalendarium, humor i nowinki ze świata genealogicznego
~~~~~> Aktualne wydanie More Maiorum <~~~~~
Bardzo przepraszamy za tydzień zwłoki, ale było to tylko po części od nas zależne. Następny numer ukaże się normalnie (tj. 10 kwietnia).
Poprzedni numer można znaleźć w zakładce "Archiwum".
Serdecznie zapraszam do współpracy i pomocy w współtworzeniu More Maiorum!
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Re: Pierwszy Ogólnopolski periodyk genealogiczny jest już dostępny!
Alanie, Marcinie,
pamiętajcie o zgodzie na publikację zdjęć - to tak na przyszłość.
Dobrze by było, gdyby każde zdjęcie było bezpośrednio podpisane.
No i kwestia przypisów - bardziej profesjonalnie jest, jak są one w tekście, a nie na końcu gazety, tak że nie wiadomo który fragment i z czego pochodzi. Ujednolićcie je: najpierw inicjał, potem nazwisko, no i koniecznie numer strony.
A, i dobrze podać datę dostępu do danej strony www.
To są drobiazgi, kwestie techniczne, ale jak już coś robić, to dobrze od początku do końca
pamiętajcie o zgodzie na publikację zdjęć - to tak na przyszłość.
Dobrze by było, gdyby każde zdjęcie było bezpośrednio podpisane.
No i kwestia przypisów - bardziej profesjonalnie jest, jak są one w tekście, a nie na końcu gazety, tak że nie wiadomo który fragment i z czego pochodzi. Ujednolićcie je: najpierw inicjał, potem nazwisko, no i koniecznie numer strony.
A, i dobrze podać datę dostępu do danej strony www.
To są drobiazgi, kwestie techniczne, ale jak już coś robić, to dobrze od początku do końca

Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
Przez ostatnie dni dręczył mnie coraz większy niepokój o to czy ukaże się kolejny numer biuletynu. Wreszcie jest i to najważniejsze. Przeczytałem go „od deski do deski” i jestem srodze zawiedzony jego zawartością. Spodziewałem się, że ujawnieni w tym temacie krytykanci pierwszego numeru sami chwycą za pióra i coś napiszą by pokazać tym „smarkaczom” jak powinno się taki biuletyn tworzyć. Widać łatwiej przychodzi im krytykować niż pisać. Pewnie w obawie podobnej krytyki.
A zespołowi redakcyjnemu powiem krótko. Tak trzymać chłopaki i do przodu. Czekam na kolejny numer.
Pozdrawiam
Janusz
A zespołowi redakcyjnemu powiem krótko. Tak trzymać chłopaki i do przodu. Czekam na kolejny numer.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Januszu, jak Ciebie lubię, to było zupełnie niepotrzebne. Temat został poprzednim razem wyczerpany, stanowiska wyjaśnione i nie ma potrzeby wyciągania zawleczki z granatu.
A tak na marginesie, to spośród osób oceniających pierwszy numer nikt nie deklarował, że zrobiłby to lepiej i że zamieści coś w kolejnym wydaniu.
Chyba, że wychodzisz z założenia, że albo należy coś chwalić, albo przemilczeć, ale w takim wypadku, jaki jest sens pisania, jeśli nie może to być poddane ocenie osób, do których tekst jest adresowany?
Stosowanie chwytów erystycznych w rodzaju "pokażcie, że potraficie lepiej",też nie jest zbyt uczciwe, bo przecież który krytyk muzyczny potrafi sam komponować? A jednak każdy z nich ma prawo wypowiadać własne sądy o cudzych utworach.
Jest drugi numer i bardzo dobrze.
Nie wywołuje emocji? Nic nie szkodzi, widać trzeba popracować nad kolejnymi wydaniami, by zyskać czytelników. To normalna gra rynkowa, tu się nie da nic zadekretować.
Wszystko wymaga pracy i czasu. Wiesz o tym choćby z doświadczeń z Wikipedią, tak jak ja z doświadczeń z Poległymi.
Rozpoczynając projekt wiemy, że efekty mogą przyjść po latach.
A tak na marginesie, to spośród osób oceniających pierwszy numer nikt nie deklarował, że zrobiłby to lepiej i że zamieści coś w kolejnym wydaniu.
Chyba, że wychodzisz z założenia, że albo należy coś chwalić, albo przemilczeć, ale w takim wypadku, jaki jest sens pisania, jeśli nie może to być poddane ocenie osób, do których tekst jest adresowany?
Stosowanie chwytów erystycznych w rodzaju "pokażcie, że potraficie lepiej",też nie jest zbyt uczciwe, bo przecież który krytyk muzyczny potrafi sam komponować? A jednak każdy z nich ma prawo wypowiadać własne sądy o cudzych utworach.
Jest drugi numer i bardzo dobrze.
Nie wywołuje emocji? Nic nie szkodzi, widać trzeba popracować nad kolejnymi wydaniami, by zyskać czytelników. To normalna gra rynkowa, tu się nie da nic zadekretować.
Wszystko wymaga pracy i czasu. Wiesz o tym choćby z doświadczeń z Wikipedią, tak jak ja z doświadczeń z Poległymi.
Rozpoczynając projekt wiemy, że efekty mogą przyjść po latach.
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
Waldku
Czy ten post był potrzebny czy nie pozostawmy indywidualnym ocenom. Nikt nikomu nie ma prawa zabronić pisania krytycznie. Problem w tym, w jakim stylu to jest robione. Czy tak jak zrobiła to dzisiaj Asia czy w formie „jeżdżenia sobie …”. Różnica między krytyką konstruktywną, a krytyką która może służyć tylko podcinaniu skrzydeł jest zbyt oczywista by ją tłumaczyć.
Na pewno nie zależało mi na wyciąganiu zawleczki z granatu. Te czasy już minęły. Ochłonąłem. Wiele zrozumiałem. Ograniczyłem swoją aktywność do tematów które żywotnie mnie zainteresują. Korzystając z okazji publicznie przepraszam tych wszystkich którym nieświadomie sprawiłem kiedyś przykrość swoimi słowami. Dziś wiem jedno. Przez to, że tolerowaliśmy wystąpienia niektórych osób (w stylu „jeżdżenia sobie …”) zostało zmarnowanych przynajmniej kilka ciekawych inicjatyw. Zespół redakcyjny musi czuć pozytywne wsparcie (chociażby w formie konstruktywnej krytyki), a ci którzy chcą siać ferment powinni liczyć się z kontrakcją. Taki był cel mojego postu.
Pozdrawiam
Janusz
Czy ten post był potrzebny czy nie pozostawmy indywidualnym ocenom. Nikt nikomu nie ma prawa zabronić pisania krytycznie. Problem w tym, w jakim stylu to jest robione. Czy tak jak zrobiła to dzisiaj Asia czy w formie „jeżdżenia sobie …”. Różnica między krytyką konstruktywną, a krytyką która może służyć tylko podcinaniu skrzydeł jest zbyt oczywista by ją tłumaczyć.
Na pewno nie zależało mi na wyciąganiu zawleczki z granatu. Te czasy już minęły. Ochłonąłem. Wiele zrozumiałem. Ograniczyłem swoją aktywność do tematów które żywotnie mnie zainteresują. Korzystając z okazji publicznie przepraszam tych wszystkich którym nieświadomie sprawiłem kiedyś przykrość swoimi słowami. Dziś wiem jedno. Przez to, że tolerowaliśmy wystąpienia niektórych osób (w stylu „jeżdżenia sobie …”) zostało zmarnowanych przynajmniej kilka ciekawych inicjatyw. Zespół redakcyjny musi czuć pozytywne wsparcie (chociażby w formie konstruktywnej krytyki), a ci którzy chcą siać ferment powinni liczyć się z kontrakcją. Taki był cel mojego postu.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Genepedia
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
W takim razie pełna zgoda 
Nie sądzę, by ktoś poczuł się kiedykolwiek obrażony Twoimi postami, nawet ostrymi, bo nigdy nie były one adresowane ad hominem, tylko dotyczyły sprawy. To w dzisiejszych sporach publicznych wielka sztuka, czasami niemożliwa do osiągnięcia

Nie sądzę, by ktoś poczuł się kiedykolwiek obrażony Twoimi postami, nawet ostrymi, bo nigdy nie były one adresowane ad hominem, tylko dotyczyły sprawy. To w dzisiejszych sporach publicznych wielka sztuka, czasami niemożliwa do osiągnięcia

-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Ciekawie o kobietach. Nadal widzę że nie liczycie znaków na stronę stąd wciąż brak przypisów pod tekstem, ale to już Asiek wychwycił. Jedną dość istotną wadę FTB pominęliście, która też i mnie dotknęła. Ogranicza drzewo do 250 osób co bardziej wytrwałym osobom daje popalić, ale to jako uzupełnienie.
Janusz odróżnij krytykę merytoryczną od technicznej. Nigdy się nie ofiarowałem jako autor do tego periodyku wręcz wprost napisałem że nie mam na to czasu. Łatwo wstawić palec w zasklepione blizny? Widzę że nadal jest aktualna sentencja z Maurycego Dzieduszyckiego
"O niezgodo nieodstępna towarzyszko polskiego imienia, dopókiż dzieje nasze kalać będziesz" pewnie twoi przodkowie też stali pod Moskwą
zagrywając na nosie Chodkiewiczowi.
Andrzej Zieliński
Janusz odróżnij krytykę merytoryczną od technicznej. Nigdy się nie ofiarowałem jako autor do tego periodyku wręcz wprost napisałem że nie mam na to czasu. Łatwo wstawić palec w zasklepione blizny? Widzę że nadal jest aktualna sentencja z Maurycego Dzieduszyckiego
"O niezgodo nieodstępna towarzyszko polskiego imienia, dopókiż dzieje nasze kalać będziesz" pewnie twoi przodkowie też stali pod Moskwą

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Kontakt:
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, już dziś dostępny jest kolejny (trzeci) numer "More Maiorum" !
Dzisiaj nie będzie jeszcze odnośnika na stronie, ale postaramy się zamieścić go jak najszybciej (możliwe, że już po północy).
----> Kwietniowy numer More Maiorum <----
Zapraszamy !
Dzisiaj nie będzie jeszcze odnośnika na stronie, ale postaramy się zamieścić go jak najszybciej (możliwe, że już po północy).
----> Kwietniowy numer More Maiorum <----
Zapraszamy !
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Serdecznie zapraszamy do przeczytania najnowszego numery More Maiorum.
W czwartym już numerze można znaleźć :
#Wywiad z Maciejem Rogiem
#Artykuł o zesłaniach Polaków na Syberię
#Odpowiedź na pytanie "Czy patriotyzm jest cechą dziedziczną?"
#Co nie co nazwiskach
#Family Tree Builder i konkurs z 3ma rocznymi abonamentami Premium MyHeritage do wygrania
#Kalendarium, nowości, humor.
Majowy numer do pobrania tutaj.
W czwartym już numerze można znaleźć :
#Wywiad z Maciejem Rogiem
#Artykuł o zesłaniach Polaków na Syberię
#Odpowiedź na pytanie "Czy patriotyzm jest cechą dziedziczną?"
#Co nie co nazwiskach
#Family Tree Builder i konkurs z 3ma rocznymi abonamentami Premium MyHeritage do wygrania
#Kalendarium, nowości, humor.
Majowy numer do pobrania tutaj.
-
- Kontakt:
Gorąco zapraszamy do przeczytania aktualnego, czerwcowego numeru More Maiorum.
W piątym numerze można znaleźć :
#Wywiad z Elizą Parcheniak
#Artykuł poświęcony rzezi wołyńskiej
#Trzy zwycięskie prace konkursowe
#Tekst nadesłany przez czytelniczkę - Iwonę Wojtecką
#Co słychać na pierwszych stronach gazet? - NOWOŚĆ!
#Kalendarium, nowości, humor, a także "Prawo o umarłych" - skan nadesłany przez Stanisława Pieniążka.
Czerwcowy numer do pobrania tutaj.
P.S Polecamy ściągnąć numer na komputer niżeli oglądać go w oknie przeglądarki. Ściągając uzyskacie dużo lepszą jakość
W piątym numerze można znaleźć :
#Wywiad z Elizą Parcheniak
#Artykuł poświęcony rzezi wołyńskiej
#Trzy zwycięskie prace konkursowe
#Tekst nadesłany przez czytelniczkę - Iwonę Wojtecką
#Co słychać na pierwszych stronach gazet? - NOWOŚĆ!
#Kalendarium, nowości, humor, a także "Prawo o umarłych" - skan nadesłany przez Stanisława Pieniążka.
Czerwcowy numer do pobrania tutaj.
P.S Polecamy ściągnąć numer na komputer niżeli oglądać go w oknie przeglądarki. Ściągając uzyskacie dużo lepszą jakość

-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Jak tam Panowie praca nad Waszym periodykiem?
Czy lipcowy numer już jest gotowy?
Czy lipcowy numer już jest gotowy?
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Kontakt:
Już jest ! Pojawił się nowy - lipcowy numer More Maiorum, a w nim:
- Pani Magdalena Smolska-Kwinta, wywiad numeru,
- Dziedzictwo Kresów Wschodnich,
- Serial "Czyje matki, czyi ojcowie" okiem jednego z autorów,
- Pierwsze strony "Nowego Kuriera" i "Gońca Krakowskiego" ,
- Nowy dział More Maiorum - poradnik tłumaczeń. W tym numerze mały słowniczek, a już w następnym tłumaczenie aktu chrztu z języka rosyjskiego!
Numer jest dostępny tutaj*: http://moremaiorumgen.wix.com/moremaior ... ne-wydanie
*Od lipcowego numeru, wersja jest uniwersalna (tj. na tablety i na komputery).
ZAPRASZAMY!
- Pani Magdalena Smolska-Kwinta, wywiad numeru,
- Dziedzictwo Kresów Wschodnich,
- Serial "Czyje matki, czyi ojcowie" okiem jednego z autorów,
- Pierwsze strony "Nowego Kuriera" i "Gońca Krakowskiego" ,
- Nowy dział More Maiorum - poradnik tłumaczeń. W tym numerze mały słowniczek, a już w następnym tłumaczenie aktu chrztu z języka rosyjskiego!
Numer jest dostępny tutaj*: http://moremaiorumgen.wix.com/moremaior ... ne-wydanie
*Od lipcowego numeru, wersja jest uniwersalna (tj. na tablety i na komputery).
ZAPRASZAMY!
Pozdrawiam,
-
- Kontakt:
Uwaga!
Poszukujemy jednego redaktora do miesięcznika genealogicznego More Maiorum. Zadaniem redaktora (lub redaktorki) byłoby napisanie 1-2 artykułów do każdego numeru gazety. Nie ma specjalnych wytycznych co do tematów artykułów. Mają one mieścić się w widełkach linii programowej More Maiorum, więc nic nie jest narzucane z góry. Oczywiście jeśli ktoś byłby chętny mógłby utworzyć jeden dział stały (np. obecny w dotychczasowych numerach „Humor”, „Kalendarium” etc.), który sam by przygotowywał. Teksty zawsze wysyłane są do ostatniego dnia każdego miesiąca.
Wszystkich, którzy są zainteresowani pisaniem do gazety More Maiorum prosimy o nadesłanie zwięzłej informacji o swojej osobie wraz z krótkim, dwuzdaniowym, opisem proponowanych tematów.
Zgłoszenia należy nadsyłać na maila : moremaiorumgen@gmail.com do 8 sierpnia br. Wszelkie pytania proszę zadawać w tym wątku lub nadsyłać na ww. maila.
O wyborze nowej osoby w składzie More Maiorum poinformujemy w sierpniowym numerze oraz na facebooku.
Poszukujemy jednego redaktora do miesięcznika genealogicznego More Maiorum. Zadaniem redaktora (lub redaktorki) byłoby napisanie 1-2 artykułów do każdego numeru gazety. Nie ma specjalnych wytycznych co do tematów artykułów. Mają one mieścić się w widełkach linii programowej More Maiorum, więc nic nie jest narzucane z góry. Oczywiście jeśli ktoś byłby chętny mógłby utworzyć jeden dział stały (np. obecny w dotychczasowych numerach „Humor”, „Kalendarium” etc.), który sam by przygotowywał. Teksty zawsze wysyłane są do ostatniego dnia każdego miesiąca.
Wszystkich, którzy są zainteresowani pisaniem do gazety More Maiorum prosimy o nadesłanie zwięzłej informacji o swojej osobie wraz z krótkim, dwuzdaniowym, opisem proponowanych tematów.
Zgłoszenia należy nadsyłać na maila : moremaiorumgen@gmail.com do 8 sierpnia br. Wszelkie pytania proszę zadawać w tym wątku lub nadsyłać na ww. maila.
O wyborze nowej osoby w składzie More Maiorum poinformujemy w sierpniowym numerze oraz na facebooku.
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Niestety nie ma obecnie dostepu do numeru czerwcowego.
Brak go w archiwum.
Brak go w archiwum.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Kontakt: