UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
"Nowo odkryte" księgi metrykalne w Łodzi
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Re: "Nowo odkryte" księgi metrykalne w Łodzi
Czy księgi trafiły do właściwego archiwum i zostały wprowadzone do zbiorów? Czy też system instytucjonalny nie zadziałał?
Na ten temat znalazłem najpierw na stronie:
http://wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=8449#p8449
Nadzieja jest, że odnajda się takze inne dokumenty. Ach, żeby znalazł się brakujacy tom mieszkanców Lubienia, o którym kiedys pisalem.
Na ten temat znalazłem najpierw na stronie:
http://wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=8449#p8449
Nadzieja jest, że odnajda się takze inne dokumenty. Ach, żeby znalazł się brakujacy tom mieszkanców Lubienia, o którym kiedys pisalem.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2085
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Informuję Koleżanki i Kolegów, że w dniu dzisiejszym odbyłem robocze spotkanie w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Marszałka Piłsudskiego w Łodzi, w sprawie ksiąg metrykalnych znajdujących się w tutejszych zbiorach.
Ze strony biblioteki uczestniczyli: dyrektor Barbara Czajka i zastępca dyrektora Piotr Bierczyński oraz pracownicy merytoryczni.
Mnie zaś, dzielnie wspierał przedstawiciel Zarządu TGCP, Krzysztof Piesyk.
Zapoznaliśmy się z wielkością i stanem zbiorów. Uzgodniliśmy, że biblioteka wykona wysokiej rozdzielczości skany wszystkich ksiąg na swoim nowoczesnym sprzęcie.
W pierwszej kolejności uwzględnione zostaną księgi wymagające prac konserwatorskich, aby zapewnić dostęp do ich zawartości przy pomocy elektronicznych czytników w pracowni bez narażania ich na dodatkowe uszkodzenia przy przeglądaniu.
Aby ułatwić pracę z zasobami metrykalnymi, TGCP wykonywać będzie indeksy do kolejno digitalizowanych ksiąg.
Indeksy umieszczone zostaną w internecie. Tak więc bez potrzeby dojazdu do Łodzi, pozwoli to ocenić poszukiwaczowi, czy znajdują się tam interesujące go informacje.
Kolejność prac i terminy będą znane po podpisaniu stosownej umowy. Sposób dostępności do skanów, określi biblioteka po zakończeniu całości projektu.
Pierwsze indeksy zaczniemy robić już w najbliższym czasie, o czym nie omieszkam poinformaować na forum.
Oczywiście całość projektu musi być rozłożona w czasie, a to ze względu na możliwości techniczne, jak i długotrwałość procesu indeksacji.
Z góry uprzedzam też ewentualne pytania i prosby dotyczące skanów: osoby indeksujące nie są dysponentami zdjęć i nie mogą ich udostępniać. Jedynym dysponentem jest Biblioteka, ale tego nie muszę chyba tłumaczyć, bo ta procedura jest znana i stosowana, jak choćby przez Pomorskie TG w zakresie metryk z archiwum w Pelplinie.
Myślę, że ta inicjatywa powinna spotkać się z przychylnym przyjęciem przez środowisko i to nie tylko łódzkie, bowiem księgi pochodzą także z terenu Wielkopolski i rejonu Świętokrzyskiego
Ze strony biblioteki uczestniczyli: dyrektor Barbara Czajka i zastępca dyrektora Piotr Bierczyński oraz pracownicy merytoryczni.
Mnie zaś, dzielnie wspierał przedstawiciel Zarządu TGCP, Krzysztof Piesyk.
Zapoznaliśmy się z wielkością i stanem zbiorów. Uzgodniliśmy, że biblioteka wykona wysokiej rozdzielczości skany wszystkich ksiąg na swoim nowoczesnym sprzęcie.
W pierwszej kolejności uwzględnione zostaną księgi wymagające prac konserwatorskich, aby zapewnić dostęp do ich zawartości przy pomocy elektronicznych czytników w pracowni bez narażania ich na dodatkowe uszkodzenia przy przeglądaniu.
Aby ułatwić pracę z zasobami metrykalnymi, TGCP wykonywać będzie indeksy do kolejno digitalizowanych ksiąg.
Indeksy umieszczone zostaną w internecie. Tak więc bez potrzeby dojazdu do Łodzi, pozwoli to ocenić poszukiwaczowi, czy znajdują się tam interesujące go informacje.
Kolejność prac i terminy będą znane po podpisaniu stosownej umowy. Sposób dostępności do skanów, określi biblioteka po zakończeniu całości projektu.
Pierwsze indeksy zaczniemy robić już w najbliższym czasie, o czym nie omieszkam poinformaować na forum.
Oczywiście całość projektu musi być rozłożona w czasie, a to ze względu na możliwości techniczne, jak i długotrwałość procesu indeksacji.
Z góry uprzedzam też ewentualne pytania i prosby dotyczące skanów: osoby indeksujące nie są dysponentami zdjęć i nie mogą ich udostępniać. Jedynym dysponentem jest Biblioteka, ale tego nie muszę chyba tłumaczyć, bo ta procedura jest znana i stosowana, jak choćby przez Pomorskie TG w zakresie metryk z archiwum w Pelplinie.
Myślę, że ta inicjatywa powinna spotkać się z przychylnym przyjęciem przez środowisko i to nie tylko łódzkie, bowiem księgi pochodzą także z terenu Wielkopolski i rejonu Świętokrzyskiego

-
Gratuluję,
Waldkowi i Krzyśkowi Piesyk tak pomyślnie załatwienia sprawy. Z tego co wiem są to stare księgi i jest ich dużo, pracy będzie ogrom ale „Bez pracy nie ma kołaczy” 

Zbyszek
www.mtg-malopolska.org.pl
www.mtg-malopolska.org.pl
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Wprawdzie nie wypada chwalić "swoich", ale gdyby nie przedsiębiorczość Waldka i Krzyśka sprawa pewnie długo by jeszcze stała w miejscu.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
-
- Kontakt:
Dzięki, ale gratulować będziemy sobie po pierwszych efektach, a jeszcze lepiej po skończeniu pracy 
Warto dodać, że indeksowaniem obejmiemy też chyba XVIII-wieczne wykazy podatkowe z Sieradza.

Warto dodać, że indeksowaniem obejmiemy też chyba XVIII-wieczne wykazy podatkowe z Sieradza.
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
No po prostu pięknie się czyta takie wiadomości 
Irena ma rację Waldku, więc nie bądź taki skromny
Gratuluję już choćby tego, że udało Wam się znaleźć ludzi, którzy w konkretny i rzetelny sposób podchodzą do tematu, niemal od razu zakasując rękawy. Brawo!
A te wykazy podatkowe z Sieradza to już na pewno dla mnie smakowity kąsek
Pozdrawiam,
DM

Irena ma rację Waldku, więc nie bądź taki skromny

A te wykazy podatkowe z Sieradza to już na pewno dla mnie smakowity kąsek

Pozdrawiam,
DM
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
-
- Kontakt:
Dla zobrazowania zasięgu terytorialnego ksiąg, które będziemy indeksować, załączam mapkę z zaznaczonymi miejscami ich pochodzenia. Przez pomyłkę nie zaznaczyłem jedynie Zduńskiej Woli 

-
Wspaniała informacja, dająca mi nadzieję na ruszenie z miejsca (przepraszam za prywatę - nie mogłem się powstrzymać
)
Gratuluję sprawności działania i dziękuję
Zgłaszam gotowość do pracy przy tym projekcie.
Kłaniam się

Gratuluję sprawności działania i dziękuję

Kłaniam się
Maciej Murzynowski
-
- Kontakt:
Świetnie. Będę pamiętał Twój akces.
Sprawy techniczne, podział parafii i wybór osób do indeksowania, zostawiamy do momentu bardziej szczegółowych ustaleń.
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość, otóż Brzeźnio idzie na pierwszy ogień
Sprawy techniczne, podział parafii i wybór osób do indeksowania, zostawiamy do momentu bardziej szczegółowych ustaleń.
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość, otóż Brzeźnio idzie na pierwszy ogień

-
Tym bardziej polecam się łaskawej pamięci.Mam dla Ciebie dobrą wiadomość, otóż Brzeźnio idzie na pierwszy ogień

Pozdrawiam
Maciej Murzynowski
WitamFronczak Waldemar pisze:Dla zobrazowania zasięgu terytorialnego ksiąg, które będziemy indeksować, załączam mapkę z zaznaczonymi miejscami ich pochodzenia. Przez pomyłkę nie zaznaczyłem jedynie Zduńskiej Woli![]()
Waldku, czy mogę dowiedzieć się co to za parafia, na prezentowanej mapce pomiędzy Wieluniem, a Wieruszowem

Pozdrawiam darek
Pozdrawiam Darek, syn Tadeusza, syn Stanisława, syn Stanisława, Syn Tomasza, syn Piotra Laskowski
Zainteresowania AP Łódź, AP Kielce, AA Częstochowa, AA Radom, AA Łódź
Zainteresowania AP Łódź, AP Kielce, AA Częstochowa, AA Radom, AA Łódź

-
- Kontakt:
Patrz początek wątkudl3 pisze:Waldku, czy mogę dowiedzieć się co to za parafia, na prezentowanej mapce pomiędzy Wieluniem, a Wieruszowem

-
- Kontakt:
Mam dobrą wiadomość. Biblioteka przygotowała już dla nas pierwszą partię najstarszych ksiąg do indeksowania. Jutro rozpoczynamy prace. W pierwszej kolejności idą Brzeźnio, Mąkolice i Dmosin.
Już rozgrzewamy klawiatury i czyścimy szkła powiększające
Już rozgrzewamy klawiatury i czyścimy szkła powiększające

-
Nie chcę się, broń Boże, narzucać, przypominam jedynie o mojej ogromnej chęci pracy przy Brzeźniu. 

Maciej Murzynowski
Super wiadomość. Z niecierpliwością będę czekał na Dąbrowice.
Czy skany będzie można zamówić w bibliotece korzystając z informacji zawartych w indeksach?
Marcin Wasiak
Czy skany będzie można zamówić w bibliotece korzystając z informacji zawartych w indeksach?
Marcin Wasiak