autor: wiwisniewski » pn mar 16, 2015 12:40 pm
Moja uwaga i propozycja zarazem: Forum ma kilkuset(?) aktywnych użytkowników. Korzystamy z niego wszyscy. Jeśli każdy z nas kliknie czasem w interesującą go reklamę - forum dość szybko zacznie gromadzić środki potrzebne na jego utrzymanie. To jest prawdopodobnie najłatwiejszy sposób na wsparcie finansowania tego przedsięwzięcia.
Z tego co widzę, reklama jest wyświetlana za pomocą systemu Google. Bardzo ważne jest aby nie klikać za często, w reklamy które nas nie interesują. Google po jakimś czasie wychwytuje takie kliknięcia i po prostu za nie, nie płaci. W sytuacjach ekstremalnych podejrzewam, że może to doprowadzić nawet do zablokowania konta w systemie. Z drugiej strony warto pamiętać, że klikanie dla samego nabicia klików jest w nieetyczne. Gdzieś po drugiej stronie jest realny człowiek, który prowadzi biznes i chce pozyskać potencjalnych klientów. Ten człowiek płaci za dotarcie do nich - za pozyskanie każdy klik. Jeśli klikamy dla samego klikania - w zasadzie zabieramy mu pieniądze nie dając nic w zamian.
Moja propozycja jest taka: klikajmy w reklamy, co jakiś czas (dla każdego on może być inny - np. co klika dni), w te które są dla nas potencjalnie interesujące (wyświetliła mi się reklama wyszukiwarki nieruchomości - kliknąłem, obejrzałem ją, zrobiłem sobie kilka wyszukań w mojej okolicy - pewnie przyda mi się w przyszłości). Jeśli będziemy robić to regularnie, w uczciwy sposób i forum będzie zabezpieczone i reklamodawcy usatysfakcjonowani.
Dla bezpieczeństwa odradzałbym klikanie w reklamy związane z sex-randkami, erotyką, viagrą itp. Na takich stronach najłatwiej złapać jakieś paskudztwo.
Pozdrawiam serdecznie, licząc, że propozycja się przyjmie
Witold