UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dwie księgi a jeden zapis

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Dwie księgi a jeden zapis

Post autor: Elpa » czw wrz 11, 2014 9:25 pm

Witam.
Zwracam się się do forumowiczów o jakąś podpowiedź.
W metrykach "genealodzy" dot. par. Iwanowice (krakowskie), księga rok 1815- jest zapis, że w Biskupicach dn. 27 listopada(mam nadzieję ze datę odczytałam poprawnie) rodzi się Marcin- nieślubne dziecko Konstancji Baranówny. Z Czasem Konstancja z Baranów wyjdzie za mąż za mojego praXdziadka, zostając moją praXbabcią.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 152&y=1485
Potem przeszukałam na stronie "Szukaj w archiwach" księgę urodzeń z roku 1815 (i wszystkie inne z dostępnymi scanami). Tu znalazłam wszystkie zapisy innych urodzonych, oprócz tego, dotyczącego "mojej" Konstancji Baranówny. Liczyłam na to, że dowiem się czegoś więcej o mojej prababci.
http://szukajwarchiwach.pl/29/357/0/-/1 ... 5#tabSkany
Nie posądzam księdza o złą wolę gdyż w obu księgach figuruje zapis o innym nieślubnym dziecku, urodzonym nieco wcześniej w tej samej wsi- matka Jadwiga Sadynówna. W księgach -zgony, również nic nie znalazłam. Jest to jedyny znaleziony fakt urodzenia nieślubnego dziecka przez Konstancję B. Potem do czasu urodzeń kolejnych, ślubnych już dzieci, ślad po niej znika.
Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie braku wpisu urodzenia w księdze w szukaj w archiwach?
Podejrzewałam też pomyłkę, która mogła powstać przez zapis w niewłaściwym roczniku, ale w innych też nie znalazłam.

Przepraszam za brak zdjęcia i za sam link do strony, ale nie widzę to opcji wklejania zdjęć. Może przy okazji ktoś prywatnie podpowie jak powinnam to zrobić.
Pozdrawiam
Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Dwie księgi a jeden zapis

Post autor: elgra » czw wrz 11, 2014 11:51 pm

A może Marcin jest już zapisany pod nazwiskiem męża Konstancji ?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » pt wrz 12, 2014 6:00 pm

Elu. Nie znalazłam aktu ślubu z Konstancją, natomiast kolejne dzieci, już z męża, rodzą się kilka lat później. O tym, że potem mógł występować pod nazwiskiem ojczyma też już myślałam, ale nic nie znalazłam. Inny Marcin Harmaj urodził się ponad pół wieku wcześniej.Być może rodzina z innej parafii wzięła dziecko na wychowanie i tak już zostało.Zastanawia mnie jednak dlaczego informacja o narodzinach Marcina znajduje się tylko w jednej księdze.
Z Konstancją Baranówną nadal stoję w miejscu, choć wiem z aktu zgonu (bardzo oszczędnym w informacjach), że dożyła sędziwych lat. Na dodatek, tuż przed narodzinami jej małżeńskich dzieci rodzi się Szymon, także z Konstancji ale z Dziadczyków( i w tym przypadku nie znalazłam aktu ślubu). Być może ta wcześniejsza żona Konstancja zmarła a kolejną żoną została także Konstancja?
W niektórych księgach brak jest stron albo zapisy są już nieczytelne, a tam może kryje się zagadka :(
Swego czasu odpisał mi się forumowicz, który w drzewie ma wymienionego Szymona ale teraz nie odpowiada na wiadomość. Z jego matką także utknął w miejscu.
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Awatar użytkownika

Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Marek_W » pt wrz 12, 2014 6:43 pm

Elu!
W parafii moich zainteresowań Modlnica (też koło Krakowa :) ) jest inna księga niż na stronie "szukaj w archiwach". Na tejże stronie są zapisy opisowe, natomiast w oryginałach (tak twierdził ksiądz) w parafii są księgi z rubrykami. Może te na stronie "szukaj" to wtórniki i czegoś w nich brakuje? Poszukaj w księgach bezpośrednio w parafii, może konfrontacja zapisów coś pomoże?
Pozdrawiam,Marek
Marek Wiśniowiecki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”