UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ellis Island
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 131
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 2 razy
Ellis Island
Witam,
Mógłby mi ktoś odczytać:
Mieczyslaw Jaromierski
emigracja-06.05.1913
statek-Gothland
wyjazd-Antwerpia ( Belgia )
przyjazd-New York
Czy może ktoś odczytać coś więcej z Manifestu?
Pozdrawiam Lilla
Mógłby mi ktoś odczytać:
Mieczyslaw Jaromierski
emigracja-06.05.1913
statek-Gothland
wyjazd-Antwerpia ( Belgia )
przyjazd-New York
Czy może ktoś odczytać coś więcej z Manifestu?
Pozdrawiam Lilla
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Re: Ellis Island
Jest Mieczysław lat 30, robotnik. Wypłyną z Antwerpii 23 kwietnia 1913. Pochodził z Petzkowej w Rosji. W Petzkowej zostawił żonę Jadwigę, miejsce docelowe Brooklyn, krewny do którego sie udawał to Alan Jaromierski.
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witam,
ja takze poprosze o pomoc, bo nie potrafie rozszyfrowac zapisow z manifestu.
Chodzi o:
First Name: Josef
Last Name: Gilarek
...
Date of Arrival: May 18, 1903
Age at Arrival: 36y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Chemnitz
Port of Departure: Bremen
Manifest Line Number: 0019
Pozdrawiam,
SylwiaJ
ja takze poprosze o pomoc, bo nie potrafie rozszyfrowac zapisow z manifestu.
Chodzi o:
First Name: Josef
Last Name: Gilarek
...
Date of Arrival: May 18, 1903
Age at Arrival: 36y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Chemnitz
Port of Departure: Bremen
Manifest Line Number: 0019
Pozdrawiam,
SylwiaJ
-----
Majdan Zbydniowski - stamtąd wszystko się zaczęło.
Witam pani Sylwio.
First name to pierwsze imię Józef
Last name to nazwisko Gilarek
Date of Arrival: May 18, 1903-data przypłynięcia 18 maj 1903
Age at Arrival: 36y Gender: M Marital Status: M -36y miał 36 lat gdy przypłynął ,Gender to płeć M znaczy male mężczyzna,Martinal Status to stan cywilny M oznacza married czyli żonaty
Ship of Travel: Chemnitz to nazwa statku którym płynął.
Port of Departure: Bremen to nazwa portu z którego wypłynął statek,
Manifest Line Number: 0019-Numer linii manifestu .
First name to pierwsze imię Józef
Last name to nazwisko Gilarek
Date of Arrival: May 18, 1903-data przypłynięcia 18 maj 1903
Age at Arrival: 36y Gender: M Marital Status: M -36y miał 36 lat gdy przypłynął ,Gender to płeć M znaczy male mężczyzna,Martinal Status to stan cywilny M oznacza married czyli żonaty
Ship of Travel: Chemnitz to nazwa statku którym płynął.
Port of Departure: Bremen to nazwa portu z którego wypłynął statek,
Manifest Line Number: 0019-Numer linii manifestu .
-
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Jednak nie miałam na mysli tłumaczenia z angielskiego, ale pozostałym danych z original ship manifest.
Bardzo mi zależy na dowiedzeniu się do kogo mój 2xpradziadek jechał w USA, a tego odszyfrować nie potrafię :(
Przy okazji dodam także że to są ostatnie wieści jakie o Nim mam: dopłynął do portu na Ellis Island i dalej w żadnych już dokumentach się nie pojawia :(
Jednak nie miałam na mysli tłumaczenia z angielskiego, ale pozostałym danych z original ship manifest.
Bardzo mi zależy na dowiedzeniu się do kogo mój 2xpradziadek jechał w USA, a tego odszyfrować nie potrafię :(
Przy okazji dodam także że to są ostatnie wieści jakie o Nim mam: dopłynął do portu na Ellis Island i dalej w żadnych już dokumentach się nie pojawia :(
-----
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
pojechał do Jana Palucha. Niestety nie jestem w stanie odczytać kim on dla niego był i miejsce ostatniego pobytu w Polsce "Kajdan Pasza...". Podobnie nie jestem w stanie odczytać gdzie Jan Paluch mieszkał, bardzo słaba jakość skanu. Przykro mi ale może ktoś inny odczyta.
Andrzej
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Ten manifest jest nabazgrany.
Może miejscowość to "Majdan ....." - domyślam się na podstawie stopki @Rhea
A ten do kogo pojechał to Jan, ale może nie P... tylko G.. jak Gilarek ?
Pierwsze słowo to powinna być relacja - ale nie mam pojęcia co to może być. Nie jest to brat ani kuzyn, bo wyrazy te wpisane są wyżej i wyglądają inaczej.
Wydaj mi się, że miejscowość to może być Passaic, NJ - ale w zasadzie to nie odczytanie, tylko dopasowywanie.
Gdyby ktoś chciał pomęczyć oczy wklejam zdjęcie:

nr. 19 z czerwoną kropką
Może miejscowość to "Majdan ....." - domyślam się na podstawie stopki @Rhea
A ten do kogo pojechał to Jan, ale może nie P... tylko G.. jak Gilarek ?
Pierwsze słowo to powinna być relacja - ale nie mam pojęcia co to może być. Nie jest to brat ani kuzyn, bo wyrazy te wpisane są wyżej i wyglądają inaczej.
Wydaj mi się, że miejscowość to może być Passaic, NJ - ale w zasadzie to nie odczytanie, tylko dopasowywanie.
Gdyby ktoś chciał pomęczyć oczy wklejam zdjęcie:

nr. 19 z czerwoną kropką
Beata
-
Andrzej, Bea
Ogromnie Wam dziękuję za pomoc!
Z tą relacją to przeanalizowałam stopnie pokrewieństwa i wychodzi mi, że to moze byc nephew...
Zdecydowanie stawiam, ze chodzi o Majdan (tak też odczytali to wolontariusze z http://ellisisland.org).
Jan Paluch bardzo pasuje - z opowiesci nieżyjacej już Babci pamiętamy, że to nazwisko było w rodzinie. Na poczatku to chyba nie jest G, bo patrzę, że osoba pisząca inaczej pisała G.
Ja też "widzę" tam Passaic, ale ja po prostu załozyłam, że tam musi byc to miasto (por. rodzinne opowiesci).
Czy wiecie może czy w zasobach Ancestry.com maja wiecej odszyfrowanych danych z takich manifestow?
Pozdrawiam,
SylwiaJ
Ogromnie Wam dziękuję za pomoc!
Z tą relacją to przeanalizowałam stopnie pokrewieństwa i wychodzi mi, że to moze byc nephew...
Zdecydowanie stawiam, ze chodzi o Majdan (tak też odczytali to wolontariusze z http://ellisisland.org).
Jan Paluch bardzo pasuje - z opowiesci nieżyjacej już Babci pamiętamy, że to nazwisko było w rodzinie. Na poczatku to chyba nie jest G, bo patrzę, że osoba pisząca inaczej pisała G.
Ja też "widzę" tam Passaic, ale ja po prostu załozyłam, że tam musi byc to miasto (por. rodzinne opowiesci).
Czy wiecie może czy w zasobach Ancestry.com maja wiecej odszyfrowanych danych z takich manifestow?
Pozdrawiam,
SylwiaJ
-----
Witam! To znowu ja Maria1997.
Pani Sylwio uważam,ze ma pani rację co do nazwy Passaic.Miejscem docelowym dla Josefa Gilarka było Passaic. Na Ellis Island znalazłam Paulinę Gilarek,która w wieku 18 lat przypłynęła do Nowego Jorku21 grudnia 1920 roku.Jej miejscem docelowym też był Passaic. Jej siostra Ewa Jawrylowitz zapłaciła za jej podróż.Mama Pauliny nazywała się Fr. Gilarek - Majdan Zlydno
Pani Sylwio uważam,ze ma pani rację co do nazwy Passaic.Miejscem docelowym dla Josefa Gilarka było Passaic. Na Ellis Island znalazłam Paulinę Gilarek,która w wieku 18 lat przypłynęła do Nowego Jorku21 grudnia 1920 roku.Jej miejscem docelowym też był Passaic. Jej siostra Ewa Jawrylowitz zapłaciła za jej podróż.Mama Pauliny nazywała się Fr. Gilarek - Majdan Zlydno
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Sylwia,Rhea pisze: Czy wiecie może czy w zasobach Ancestry.com maja wiecej odszyfrowanych danych z takich manifestow?
w Ancestry.com jest cały dział poświęcony pasażerom statków przypływających do Ameryki .... ich lista stworzona jest właśnie na podstawie zachowanych list przewozowych statków.
Każdego więc pasażera odnalezionego tam ..... można odnaleźć na liście przewozowej statku ( manifeście )
http://search.ancestry.com/search/category.aspx?cat=112
Wyszukiwarka Ellis Island ... zawiera listę osób przypływających tylko do N. Jorku
.... w Ancesrty.com znajdziesz zarówno przypływających do N. Jorku jak i do innych portów Ameryki
Pozdrawiam
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
Josef Gilarek z Majdany (Galicy ) miejsce docelowe w U.S. to Passaic. Pisze to w manifeście.
-- Post scalono 01 lut 2014, 19:24 --
Pani Sylwio na Ellis Island jest także Albina Gilarek. 20 sierpnia 1912 roku przypłynęła ona do U.S.,do siostry Ewa Gilarek,która mieszkała w Passaic.
Pozdrawiam
Maria1997
-- Post scalono 01 lut 2014, 19:24 --
Pani Sylwio na Ellis Island jest także Albina Gilarek. 20 sierpnia 1912 roku przypłynęła ona do U.S.,do siostry Ewa Gilarek,która mieszkała w Passaic.
Pozdrawiam
Maria1997
-
Mario, o Albinę nie pytam, bo o niej sporo wiem (kontakt z nią aż do jej smierci miala jej siostrzenica, a moja Babcia).
Informacji o Paulinie - najmłodszej z sióstr - poszukuję obecnie dalszych, tzn. co sie z nią działo po 1920r, po dotarciu do Passaic. Z nia i jej ojcem Józefem.
Mama sióstr Gilarek to Franciszka, moja 2xprababcia (umarła w Polsce).
Dziękuję za zaangażowanie w moje poszukiwania:)
SylwiaJ
Informacji o Paulinie - najmłodszej z sióstr - poszukuję obecnie dalszych, tzn. co sie z nią działo po 1920r, po dotarciu do Passaic. Z nia i jej ojcem Józefem.
Mama sióstr Gilarek to Franciszka, moja 2xprababcia (umarła w Polsce).
Dziękuję za zaangażowanie w moje poszukiwania:)
SylwiaJ
-----
Pani Sylwio miło jest jak pani docenia moją pomoc.Dziękuję.
Mam pytanie czy była pani na stronie Mormonów czyli The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints?
Tam też widnieje Paulina Gilarek.
Mam pytanie czy była pani na stronie Mormonów czyli The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints?
Tam też widnieje Paulina Gilarek.
-
dzień dobry :)
na stronie http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... i&uidh=000 znalazłam osoby z kręgu moich poszukiwań ale nie mam tam wejścia (niestety płatne) czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc ? proszę :) .chodzi mi o nazwiska Kasper Ziolkowski, Szczepan Wenerski, Stanisława Ziółkowska.
Marlena Stopka
na stronie http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... i&uidh=000 znalazłam osoby z kręgu moich poszukiwań ale nie mam tam wejścia (niestety płatne) czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc ? proszę :) .chodzi mi o nazwiska Kasper Ziolkowski, Szczepan Wenerski, Stanisława Ziółkowska.
Marlena Stopka
Kiedyś były, z okazji świąt dni, kiedy dostęp do tych dokumentów był bezpłatny. Na pewno są tu osoby, które mogą pomóc w znalezieniu informacji o tych nazwiskach. Ale można sporo wytropić, jak się trochę pobuszuje po tych stronach. Ja tak kiedyś znalazłam mego pradziadka na liście okrętowej, jego powołanie do wojska i parę innych. Może z okazji świąt będzie taki dostęp (wtedy w okolicach Bożego Narodzenia tak było)?