UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Akt ślubu,gdzie szukać ?

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
julka
Podziękował/a: 9 razy

Akt ślubu,gdzie szukać ?

Post autor: julka » ndz sie 11, 2013 11:07 pm

Witam serdecznie

Proszę państwa o podpowiedż lub jakieś sugestie,gdyż na dobre utknęłam w swoich poszukiwaniach.
Moi pradziadkowie to Jan Boruciński ur 1883 w Tynicy,parafia Odechów i Józefa Baran ur 1886 w Kowalkowie,parafia Odechów.Niestety nigdzie nie mogę odnależć ich aktu ślubu.Brakuje mi już pomysłów,liczę na państwa pomoc.
Ich pierwsze dziecko rodzi się w Tynicy,czyli nie wyemigrowali przed ślubem.
Przeszukałam już wszystkie dostępne akty na FamilySearch i nic.Zastanawiam się nawet czy mogło tak być,że nie mieli ślubu? Chociaż w akcie ur dzieci jest napisane"z prawowitej jego małżonki".Zaczęłam też szukać w okolicznych parafiach ale jak dotąd bez rezultatu.
Jeżeli ktoś z państwa może mi zasugerować gdzie jeszcze szukać,będe wdzięczna. :co:

Pozdrawiam,Renata
Pozdrawiam,Renata

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Akt ślubu,gdzie szukać ?

Post autor: Bozenna » ndz sie 11, 2013 11:18 pm

Renato,
Akt slubu nie jest konieczny do dalszych poszukiwan.
Trzeba teraz odnalesc akty chrztow pradziadkow.
Ten akt slubu sam Ci w przyszlosci wpadnie do koszyczka.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
julka

Post autor: julka » ndz sie 11, 2013 11:41 pm

Witaj Bożenko

Znalazłam akty urodzeń dziadków i o ile Jana jestem pewna,że to ten,to nie mam takiej pewności co do Józefy.
Dlatego tak mi zależy na akcie ślubu,żeby ustalić dane jej rodziców.

Dziękuje ipozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam,Renata

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pn sie 12, 2013 1:42 am

A metryki zgonów Jana i Józefy Borucińskich?
Tam mogą znajdować się dane dot. rodziców i miejsca narodzin. W najlepszym przypadku mogą też być adnotacje o tym, gdzie znajduje się akt chrztu i ślubu (z podaniem USC/parafii, roku i nr aktu). Jednak jest to raczej możliwe w latach po drugiej wojnie światowej.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn sie 12, 2013 10:10 am

julka pisze:Przeszukałam już wszystkie dostępne akty na FamilySearch i nic.
Czyli nic nie przeszukałaś Renato.
Na FSI nie ma ślubów z Odechowa młodszych niż 1880 r. jak więc może być ślub twoich pradziadków, którzy urodzili się jeszcze później? Co najwyżej mogłaś sprawdzić, czy istnieją śluby z danego okresu ale przeszukiwać tam akta, póki co strata czasu.
Wydawałoby się, że odpowiedź jest oczywista. Jeśli brakuje aktów w necie, to odwiedź stosowne archiwum. Podpowiadam, właściwe będzie AP Radom dla duplikatów oraz parafia Odechów dla unikatów.

Trochę martwi mnie bezradność osób, które jak nie znajdą aktu w necie, to nie wiedzą co dalej. Przecież to genealogiczny elementarz. Jak jeszcze widzę, że zamiast ruszyć do archiwum, to snują jakieś fantastyczne teorie o tym, że pradziadkowie bez ślubu żyli albo szukają po sąsiednich parafiach, zamiast w tej co trzeba, to już ręce opadają.
Jeśli chcesz ograniczyć się wyłącznie do poszukiwań poprzez sieć, to czekaj cierpliwie, aż AP Radom zacznie digitalizować te zasoby, bądź mormoni wraz z AD Radom opublikują kolejne, młodsze roczniki.

AUTOR TEMATU
julka

Post autor: julka » pn sie 12, 2013 6:54 pm

Panie Darku

Przykro mi ,że mnie pan tak obraża.
Akta ślubów z Odechowa są na Familyserch do roku 1923
Poza tym mam za soba wizyty w archiwum i usc.
Zeby nie było ,że jestem pasożytem,dodam,że również indeksuje.

Prosiłam tylko o dodatkowe możliwości.

Mimo wszystko,pozdrawiam.
Pozdrawiam,Renata

dpawlak

Post autor: dpawlak » wt sie 13, 2013 10:46 am

julka pisze:Panie Darku
Wystarczy Darek, bez pan, ponowne użycie tego zwrotu na tym forum uznam za obrazę i to celową. ;)
Przykro mi ,że mnie pan tak obraża.
Mnie zaś przykro, że gdzieś znalazłaś obrazę.

Na podstawie tego zdania:
julka pisze:Przeszukałam już wszystkie dostępne akty na FamilySearch i nic.
i tego:
Jeżeli ktoś z państwa może mi zasugerować gdzie jeszcze szukać,będe wdzięczna.
doszedłem do takich, a nie innych, wniosków.
Nie umiem czytać między wierszami, że np. ktoś szukał w archiwum, skoro z tekstu nijak to nie wynika. Mimo to, moje wnioski były pochopne i za to serdecznie przepraszam.
Akta ślubów z Odechowa są na Familyserch do roku 1923
Trochę czasu mi zajęło by je odnaleźć, są w miejscu mało oczywistym umieszczone, mianowicie w wśród ślubów parafii Radom. Komuś ta wiadomość może się przydać, więc podaję.
Żeby nie było ,że jestem pasożytem,dodam,że również indeksuje.
Ani przez myśl mi przeszło pasożytnictwo, gdyby przeszło, to bym o tym napisał.
A może jednak napisałem, tylko mam sklerozę połączoną z pomrocznością i nie mogę znaleźć?
Na wszelki wypadek i za to przepraszam, a co.

Pozdrawiam, i życzę owocniejszego poszukiwania przodków niż do tej pory. Miałem trochę wolnego czasu i chciałem pomóc ale poświęciłem go na poszukiwanie małżeństw z Odechowa, choć mi do niczego nie były potrzebne i jak widzę Renacie też nie.

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » wt sie 13, 2013 10:51 am

Renatko, oni wcale nie musieli w tym czasie mieszkać w parafii Odechów.Mogli być gdzieś na służbie i tam się pobrać, a gdy ona była już wysoko w ciąży, wrócić do rodzinnej wsi.Spotykałam się z takimi przypadkami nawet we własnej rodzinie.Nieraz pierwsze dziecko przychodziło na świat tam, gdzie tymczasowo byli, a następne rodziły się już w rodzinnej miejscowości.A na służbie mogli być daleko, nawet w Warszawie.Także radziłabym albo znaleźć akt zgonu, albo przeglądać zasoby internetowe ze wszystkich województw,albo na razie dać sobie na wstrzymanie-kiedyś wypłynie.
Danka
Ps.W międzyczasie Darek dopisał swój post i tak mi przyszło do głowy pytanie-czy wszystkie parafie Radomia z tego okresu przejrzałaś?

dpawlak

Post autor: dpawlak » wt sie 13, 2013 11:27 am

Danusiu, mormoni oznaczyli księgi z Odechowa jako księgi z Radomia (nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek), a nie że pojedyncze akty odechowskie są pomiędzy aktami radomskimi. Kolega opol swego czasu opisał jakie gdzie można znaleźć. Sądzę, że Renata przejrzała te księgi co trzeba, jeśli dodatkowo przejrzała drugie źródło w AP, to znaczy że ślub się w Odechowie nie odbył i mogło być tak jak piszesz.

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » śr wrz 11, 2013 1:00 am

Ja również poszukuję ślubu moich pra... Mam zapis chrztu ich córki (mojej babci), z którego wynika, że byli małżeństwem. Mam zapisy ich chrztów. Mam dowody, że oboje mieszkali w parafii chrztu mojej babci przynajmniej 4 lata przed jej urodzeniem i że nie byli sobie obcy (chrzestni w zapisach chrztu rodzeństwa mojego pra...). Ale zapisu ślubu nie ma.
Być może ślub odbył się gdzieś po sąsiedzku, aby nie szkodzić obrazowi dobrych obywateli. Tym bardziej, że od urodzenia do chrztu minęły prawie dwa miesiące.
Pozdrawiam, Maria Jaś

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » śr wrz 11, 2013 5:37 pm

Marysiu,
A w jakich latach szukasz ?
Czy sprawdzilas sluby akt po akcie ?
Nazwisko moglo byc zle zapisane.
Jedna z moich prapra.... zostala wpisana do skorowidza chrztow jako "Nawrocka", a jej poprawne nazwisko bylo "Jarocka".
Dopiero w samym akcie zostalo poprawione, gdyz stawajacy do aktu byli pisemni i zauwazyli blad.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

PiotrB

Post autor: PiotrB » sob maja 03, 2014 2:33 pm

Witam Julko,ja też szukam Borucińskich ale z okolic między Krakowem a Jędrzejowem więc znacznie bardziej na południe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”