UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Niesamowita,krzepiąca,wzruszająca historia !

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: Niesamowita,krzepiąca,wzruszająca historia !

Post autor: MariaŁopaciuk » pt lut 22, 2013 10:48 pm

D-100 pisze: Mario, na rosyjskiej stronie http://www.odnoklassniki.ru (odpowiedniku polskiej naszaklasa.pl) występuje wiele, osób o nazwisku Doczicz z Ukrainy, Rosji i Białorusi itd.

Może uda Ci się kogoś dopasować.
Ja, po kilku latach poszukiwań, odnalazłem w Rosji i na Łotwie potomków siostry mojego pradziadka.
Darku ...bardzo dziękuję :D .... naturalnie, że skorzystam !

Muszę powrócić po latach do tych poszukiwań .... choć uznałam je za "przekreślone" :nieok:
upatrując trudności w braku dostępu do metrykali na Kresach, a także po prostu ich zagładę w "biegu historii"
Ale czytając takie "Niesamowite, krzepiące, wzruszające historie" ... myślę, że zbyt szybko się poddałam.

Aż trudno pojąć te niepowodzenia w poszukiwaniu tak niedaleko ... tuż tuż za granicą, gdy " za wielką wodą" odnalazłam swojego emigranta
z 1910 r. znając tylko jego nazwisko i miejsce docelowe. W ciągu dwóch lat udało mi sie go ożenić, rodzinę powiększyć o 7 potomków, ba ... pożenić ich, odnaleźć jego wnuki.
A jako ukoronowanie tych poszukiwań niedawno otrzymałam zdjęcie grobu mojego "Jaśko Emigranta" :ok:
No .... ale to specyfika różnych terenów poszukiwań.

Serdecznie pozdrawiam
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

Alan_Jakman
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman » sob lut 23, 2013 11:24 am

Dzięki temu, że powstał ten wątek także postanowiłem dalej walczyć z poszukiwaniami w Pińsku mojej babci i jej przodków. Nazwisko niezwykle rzadkie, ale chyba w Polsce zostało spolszczone na Wybieraniec, a brzmiało Wyberanets, lub podobnie. Znalazłem jedną osobę o tym nazwisku na MyHeritage z Białorusi! Być może w końcu uda się coś odnaleźć...
Alan Jakman

Zapraszam na mojego bloga:
Czar Naszych Przodków

Awatar użytkownika

mgiers
Podziękowano: 53 razy

Post autor: mgiers » sob lut 23, 2013 11:48 am

Kalino, wiem co to znaczy zobaczyć na ponad 100-letnich fotografiach swoich przodków. Piszesz, że są "sfatygowane", może wrzucisz je do RETUSZY, spróbujemy przywrócić im świetność :)
pozdrawiam Maciej
- syn Stefana, wnuk Leona, prawnuk Stanisława, 2xpra Augustinusa, 3xpra Martinusa, 4xpra Valentinusa.
www.giersowie.aja.com.pl

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » sob lut 23, 2013 12:01 pm

Łucja pisze:
Alan_Jakman pisze:Dzięki temu, że powstał ten wątek także postanowiłem dalej walczyć z poszukiwaniami w Pińsku mojej babci i jej przodków. Nazwisko niezwykle rzadkie, ale chyba w Polsce zostało spolszczone na Wybieraniec, a brzmiało Wyberanets, lub podobnie. Znalazłem jedną osobę o tym nazwisku na MyHeritage z Białorusi! Być może w końcu uda się coś odnaleźć...

ВЫБЕРАНЕЦ А Н 303963 ЗАПОЛЬЕ ЗЕЛЕНАЯ 11
ВЫБЕРАНЕЦ А П 384189 ЛЕМЕШЕВИЧИ ШКОЛЬНАЯ 19 3
ВЫБЕРАНЕЦ Г И 334976 МИРНАЯ 07А
ВЫБЕРАНЕЦ Е Н 344708 РЕВОЛЮЦИОННАЯ 9 53
ВЫБЕРАНЕЦ Н С 358940 ВОЛОДАРСКОГО 1 56
ВЫБЕРАНЕЦ О Ф 380156 ПИНКОВИЧИ ПЕРЕТОЧНАЯ 88
ВЫБИРАНЕЦ А И 327608 КЛЕЩЕВА 19 13
ВЫБИРАНЕЦ А М 348071 БРЕСТСКАЯ 141 502
ВЫБИРАНЕЦ Л В 355205 КОМСОМОЛЬСКАЯ 48 2

Adresy w Pińsku

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
Kalina
Podziękował/a: 90 razy
Podziękowano: 46 razy
Kontakt:

Post autor: Kalina » sob lut 23, 2013 12:08 pm

Macieju , dziękuję bardzo !
Zdjęcia wrzucę tutaj za parę dni .Mam nadzieję,że potrafię .
Jest ich kilkanaście. Nie wszystkie w złym stanie,ale pokażę chyba wszystkie.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo

Mariade
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: Mariade » sob lut 23, 2013 8:08 pm

Kalino, też jestem z tych co "zazdroszczą". Ukraina mnie też spędza sen z powiek ;) ale moi jacyś nie "genealogiczni" chyba. Przyjemnie czytać, że ktoś ma takie szczęście.
Pozdrawiam
Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz

AUTOR TEMATU
Kalina
Kontakt:

Post autor: Kalina » sob lut 23, 2013 8:57 pm

Witam Wszystkich !

CIeszę się bardzo tym, że ta moja historia wzbudziła w Was znoru nadzieję na odnalezienie przodków na Ukrainie .
Piszecie , że zazdroscicie mi tego szczęścia . A zazdroście ,zazdroście - to pozytywna ,mobilizująca zazdrość .
SZukajcie , szukajcie - "Pukajcie ,a będzie Wam otworzono " . Zyczę tego wszystkim z całego serca.

Lucjo , wysyłam Ci na priw Kalińskiego z żona Znaniecką.

Macieju,czy technicznie jest możliwe zamieszczenie 3 zdjęć w jednym poście.
Chciałabym tak zrobić w przypadku jednego zdjęcia , otrzymanego od Lidii z Ukrainy.
Chodzi mi o porównanie 3 zdjęć tej samej osoby : Tego od Lidii z dwoma innymi zdjęciami ,które mam.
Zdjecie od Lidii zostało zrobione w innym czasie , twarz jest trochę inna . Z opisu Lidii ( nie podała imienia ) wynika ,że to ta sama osoba . Może i tak ,ale my ,tu w Polsce ,pewności zupełnej nie mamy.
Ostatnio zmieniony sob lut 23, 2013 10:39 pm przez Kalina, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie

Awatar użytkownika

mgiers
Podziękowano: 53 razy

Post autor: mgiers » sob lut 23, 2013 10:08 pm

Kalino, tak jest taka możliwość, w dziale RETUSZE często tak robimy, możesz z pomocą "PICASY" od Google, tzn: umieszczasz zdjęcia w Picasa i tam masz możliwość umieszczenia zdjęć-miniatur na dowolnej stronie. Jeśli nie wiesz jak, to możesz przesłać mi fotki na priva, a ja to dla ciebie zrobię.
pozdrawiam Maciej
- syn Stefana, wnuk Leona, prawnuk Stanisława, 2xpra Augustinusa, 3xpra Martinusa, 4xpra Valentinusa.
www.giersowie.aja.com.pl

Awatar użytkownika

D-100
Kontakt:

Post autor: D-100 » sob lut 23, 2013 10:21 pm

Mariade pisze:Ukraina mnie też spędza sen z powiek ;) ale moi jacyś nie "genealogiczni" chyba. Przyjemnie czytać, że ktoś ma takie szczęście.
Mario, nie podałaś jakich nazwisk szukasz na Ukrainie. Z tekstu w Twojej stopce wyczytać można, że poszukujesz Ratomskich na Białorusi. W serwisie http://www.odnoklassniki.ru z samej tylko Białorusi zarejestrowanych jest 73 użytkowników o tym nazwisku. W krajach rosyjskojęzycznych to bardzo popularny portal społecznościowy, podobnie jak podobnie jak u nas nk.pl
Warto również zostawić ogłoszenie na popularnym rosyjskim forum genealogicznym http://forum.vgd.ru/
Na wschodzie internet jest coraz bardziej dostępny, kiedyś ktoś przeczyta Twego posta i odpowie. Ja na odpowiedź czekałem tylko pół roku.
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2013 8:36 pm przez D-100, łącznie zmieniany 1 raz.

AUTOR TEMATU
Kalina
Kontakt:

Post autor: Kalina » sob lut 23, 2013 10:25 pm

Dzięki, Macieju !
Tak zrobię ,ale dopiero za kilka dni.Teraz mam w domu istny Meksyk - niezaplanowane przeze mnie prace remontowe .
Nie będę musiała sie teraz uczyć wklejania zdjęć do postu , a jest to dla mnie dotychczas wiedza tajemna.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » sob lut 23, 2013 10:47 pm

Macieju, Kalinie prawdopodobnie chodzi o pokazanie kilku zdjęć jednocześnie, czyli o "sklejeniu" w jedno. A to już wyższa szkoła jazdy.

Kalino, najlepiej wyślij zdjęcia Maciejowi (albo mnie) mailem.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
Kalina
Kontakt:

Post autor: Kalina » sob lut 23, 2013 11:11 pm

Witaj Elu !
Dziękuję za chęć pomocy.Wyślę do Ciebie , bo mam Twój adres mailowy. Trzy lata temu korespondowałysmy ze sobą - szukałaś grobu na Bródnie.
Zdjęcia wyślę Ci zaraz ,ale jeszcze nie zamieszczaj ich na forum do czasu otrzymania ode mnie opisu tych zdjęć.
Opis wyślę jutro - dziś już padam po wizycie u mnie mojej "Watahy" - dzieci i wnuków.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie

Mariade
Podziękował/a: 45 razy

Post autor: Mariade » ndz lut 24, 2013 12:14 am

(Ukraina mnie też spędza sen z powiek ;) ale moi jacyś nie "genealogiczni" chyba. Przyjemnie czytać, że ktoś ma takie szczęście.)
(Mario, nie podałaś jakich nazwisk szukasz na Ukrainie....)

Dzięki Darku, na vgd wpadam od czasu do czasu, tam przytrafiła mi się niesamowita historia, muszę ją też opisać, ale w innym wątku. Odnoklassnikow.ru jeszcze nie ruszyłam, wszystko przede mną.
Na Ukrainie szukam Giżyckich, Thiessenów(okolice Kijowa) - ale to wszystko do poszukiwań w archiwach.
Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pn lut 25, 2013 12:59 pm

Wklejam zdjęcia Kaliny.
Aby powiększyć należy kliknąć.

Obrazek
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
Kalina
Kontakt:

Post autor: Kalina » pn lut 25, 2013 1:27 pm

Witam !
Bardzo dziękuję Elzbiecie za wklejenie zdjęć.
Pierwsze zdjęcie dostałam od Lidii z Ukrainy. Z jej opisu wynika,ze to ta sama osoba,która jest na kolejnych 3 zdjeciach.
Pewnosci nie mam. Twarz wydaje mi się niepodobna ,ale zdjęcie mogło byc zrobione w innym okresie życia.
Proszę o Wasze opinie w tej sprawie.
Macieja b.proszę o retusz tylko zdjęcia od Lidii.

Dwa nastepne zdjęcia są moją własnościa . Zdjęcie portretu olejnego ,który był w rodzinie,ale już nie istnieje - spłonął razem z mieszkaniem w 1944 r .Na szczęście zostało zdjęcie.
Czwarte zdjecie znalazłam w książce K.Czernickiego " Chełm,przeszłość i pamiatki" - Chełm 1936
Na tych 3 zdjęciach jest ta sama osoba.
To pierwsze zdjecie od Lidii. Kilka następnych pokażę za parę dni.Mam remont w domu.
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2013 2:14 pm przez Kalina, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”