Witam ,
zwracałem się telefonicznie do szpitala psychiatrycznego o wgląd do karty pacjenta mojej cioci , która leczyła się na początku lat 1951-54 , a zmarła w roku 1964 natomiast pani , w tym szpitalu oświadczyła mi ,że nie mogą mi udostępnić żadnych danych z uwagi na tajemnicę .Dlatego zwracam się o poradę w tej sprawie czy szpital może mi odmówić wglądu do karty pacjenta mojej cioci ,która była osobą samotną chociaż już minęło przeszło 60 lat .Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w świetle obecnego prawa . Rysiu .
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
wgląd do karty pacjenta
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: wgląd do karty pacjenta
Nie ma szans - obowiązuje tajemnica lekarska (nawet po śmierci pacjenta). Z tajemnicy może zwolnić tylko sąd. Obecnie pacjent podpisuje kwit przy przyjęciu do szpitala, kogo ewentualnie można powiadomić a kogo nie (nawet najbliższa rodzina!)
IgorD.
IgorD.