UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

wgląd do karty pacjenta

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

wgląd do karty pacjenta

Post autor: rysiu » pn lip 21, 2014 1:09 pm

Witam ,
zwracałem się telefonicznie do szpitala psychiatrycznego o wgląd do karty pacjenta mojej cioci , która leczyła się na początku lat 1951-54 , a zmarła w roku 1964 natomiast pani , w tym szpitalu oświadczyła mi ,że nie mogą mi udostępnić żadnych danych z uwagi na tajemnicę .Dlatego zwracam się o poradę w tej sprawie czy szpital może mi odmówić wglądu do karty pacjenta mojej cioci ,która była osobą samotną chociaż już minęło przeszło 60 lat .Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w świetle obecnego prawa . Rysiu .

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: wgląd do karty pacjenta

Post autor: igoriosso » pn lip 21, 2014 1:30 pm

Nie ma szans - obowiązuje tajemnica lekarska (nawet po śmierci pacjenta). Z tajemnicy może zwolnić tylko sąd. Obecnie pacjent podpisuje kwit przy przyjęciu do szpitala, kogo ewentualnie można powiadomić a kogo nie (nawet najbliższa rodzina!)
IgorD.

AUTOR TEMATU
rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rysiu » wt lip 22, 2014 11:31 am

Witam,
ale na początku lat 1951 prawdopodobnie nikt z chorych nie pisał takich oświadczeń .Rysiu .

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » wt lip 22, 2014 1:11 pm

Dlatego dostęp będzie tym bardziej utrudniony, należy przyjąć, że pacjent domyślnie nie zgadza się na przekazywanie danych o swojej chorobie postronnym
IgorD.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”