UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Koperty osobowe

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
lukasz105
Podziękował/a: 3 razy

Koperty osobowe

Post autor: lukasz105 » ndz wrz 01, 2013 9:52 pm

Witam,mam pytanie co sądzicie o zakładaniu kopert osobowych dla osób w drzewie genealogicznym i co powinno się w nich znaleźć
Poszukuję: Cąkała, Bebak, Leszko, Kłusek

Pozdrawiam,
Łukasz Cąkała

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Re: koperty osobowe

Post autor: Grazyna Kozlowska » pn wrz 02, 2013 9:32 am

Lukaszu, wszystko, co pomoze Ci w archiwowaniu danych o przodkach jest ok! Koperty osobowe sa wygodne. Wszystkie dokumenty, zdjecia i notatki z inf. uzyskanymi z innych, niz dokumenty, zrodel - do tych kopert! Do tego zestawienia typu"arkusz rodzinny" i "tablice genealogiczne"i..... juz masz porzadek! Ja tak wlasnie segreguje moje "zdobycze". :) Moze ktos z bardziej doswiadczonych ma lepsze rozwiazania...
Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Jankowski_Kamil
Podziękowano: 2 razy

Re: Koperty osobowe

Post autor: Jankowski_Kamil » wt lis 12, 2013 6:47 pm

Witajcie,
Ja wszelkie akta ( narodziny, małżeństwa, zgony) tłumaczę dość dokładnie i potem tworzę taki "mój" akt dla każdego, taki żeby łatwo było z tego wszystko przeczytać. Każdy akt jest w folii wkładany do segregatora a w folii pod aktem znajduje się oryginał...tzn oczywiście kopia lub odpis.
Tak samo robię z aktami z ksiąg meldunkowych.
Oczywiście segregatory są podzielone na rodziny danego nazwiska.
Mam tych segregatorów 10.
+ 1 zeszyt 192 kartki w którym zapisuję wszystko co jeszcze nie jest do końca potwierdzone i co akurat poszukuję. Jak znajdę skreślam i przenoszę 100% informację do segregatora.
No i oczywiście duży album ze zdjęciami, jak są oryginalne to nie piszę po nich z tyłu, a dołączam karteczkę kto tam się znajduję, jak kopia to z tyłu jest napisane kto się tam znajduje.
Do tego mam jeszcze segregator ze zdjęciami grobów i miejsc w których moja rodzina się obracała ( tzn. domy które jeszcze stoją, miejsca pracy, parafie)

Genealogią zajmuję się od 2008 roku

Pozdrawiam
Kamil

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”