UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jaka to wieś? Kto odczyta?
Moderator: Moderatorzy
Jaka to wieś? Kto odczyta?
Proszę o pomoc w odczytaniu nazwy wsi w której urodziła sie Justyna Sękiewicz z domu Kozińska.
Fotka przedstawia akt zgonu w którym wpisano, że w/w urodziła się w woj.Krakowskim we wsi - no właśnie jakiej?
Joanna
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9e ... 98e65.html
Fotka przedstawia akt zgonu w którym wpisano, że w/w urodziła się w woj.Krakowskim we wsi - no właśnie jakiej?
Joanna
Re: Jaka to wieś? Kto odczyta?
Ja widzę w "Mieście Kłobucku",ale czy to mozliwe?Johanna pisze:Proszę o pomoc w odczytaniu nazwy wsi w której urodziła sie Justyna Sękiewicz z domu Kozińska.
Joanna
Pozdrawiam Tami
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 9 razy
... "we wsi Proszynie Województwo Krakowskie" , a więc wieś Proszyna - tak to odczytuję...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Dokładnie, też widzę Proszynę.
Adam
Adam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
A gdzie jest (Była)taka wieś w krakowskim?
Próbowałam już szukać wsi o podobnej nazwie, ale nic z tego nie wyszło?
Próbowałam już szukać wsi o podobnej nazwie, ale nic z tego nie wyszło?
-
- Kontakt:
Witam !
"Wykaz urzędowych nazw miejscowości w Polsce" 1981 r. - nie ma miejscowości Proszynia (lub podobne). Być może jest to zniekształcona albo dawna nazwa wsi Prosna k. Praszki, a więc niedaleko Kłobucka. Nie mam tylko pewności, czy jest to dawne woj. krakowskie. Wiem, że kiedyś woj. krakowskie sięgało na północ od Krzepic i Kłobucka.
Pozdrawiam
"Wykaz urzędowych nazw miejscowości w Polsce" 1981 r. - nie ma miejscowości Proszynia (lub podobne). Być może jest to zniekształcona albo dawna nazwa wsi Prosna k. Praszki, a więc niedaleko Kłobucka. Nie mam tylko pewności, czy jest to dawne woj. krakowskie. Wiem, że kiedyś woj. krakowskie sięgało na północ od Krzepic i Kłobucka.
Pozdrawiam
-
Może zapisujący akt zrobił "literówkę" - jest wieś Proszyca, pow. sieński (Sieńsko?) k. Jędrzejowa - tak podaje Słownik geograficzny Królestwa Polskiego...Obecnie to jest woj. świętokrzyskie, ale w I poł. XIX w.?
Należałoby sprawdzić... być może okolice te należały wtedy do woj. krakowskiego...
Należałoby sprawdzić... być może okolice te należały wtedy do woj. krakowskiego...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
Zastanawiałam sie też nad wersją Poroczyn, co prawda w wykazach Polskich nie znalazłam takiej nazwy, ale znajduje się na stronie www.galiziengermandescendants.org/BDC_Files/idx4d76.htn
przy nazwisku Moros, ale niestety nie potrafię tego zlokalizować. Z tytułu strony (Galizien) myslę że może była taka?
Zlokalizowanie tej wsi jest dla mnie bardzo ważne, to dla mnie w tej chwili ostatni ślad ich pochodzenia, przybycia do Kłobucka
Joanna
Czy ktos słyszał o takiej nazwie?
przy nazwisku Moros, ale niestety nie potrafię tego zlokalizować. Z tytułu strony (Galizien) myslę że może była taka?
Zlokalizowanie tej wsi jest dla mnie bardzo ważne, to dla mnie w tej chwili ostatni ślad ich pochodzenia, przybycia do Kłobucka
Joanna
Czy ktos słyszał o takiej nazwie?
Przepraszam, przy Linku pomyliłam ostatnią literę
www.galiziengermandescendants.org/BDC_Files/idx4d76.htm
Joanna
www.galiziengermandescendants.org/BDC_Files/idx4d76.htm
Joanna
Do Pani Ani,
dzięki za nowy trop, znalazłam wieś w słowniku- ale nie mam jej na żadnej mapie.
Moze jakaś wskazówka, czy jest to nadal osobna wieś, a
może została wchłonięta przez jakieś miasteczko?
Joanna
dzięki za nowy trop, znalazłam wieś w słowniku- ale nie mam jej na żadnej mapie.
Moze jakaś wskazówka, czy jest to nadal osobna wieś, a
może została wchłonięta przez jakieś miasteczko?
Joanna
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
Moim zdaniem jest to wieś Proszenie (Proszyna), gmina Kośmidry, powiat Lubliniec (podaję za Skorowidzem nazw miejscowości). Może dawniej woj. krakowskie siegało tak daleko?
Pozdrawiam
Ola Erbert
Ola Erbert
-
Joanno,
trudno mi powiedzieć, co stało się z tą wioską. Nie znam tych okolic... Może ktoś ze Świętokrzyskiego Towarzystwa Genealogicznego mógłby Ci pomóc...
trudno mi powiedzieć, co stało się z tą wioską. Nie znam tych okolic... Może ktoś ze Świętokrzyskiego Towarzystwa Genealogicznego mógłby Ci pomóc...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
A może to ksiądz miał problemy z geografią?
Tam jest jak byk napisane "Proszynie", więc nic innego mi nie przychodzi do głowy. Przecież zmarła była już w sedziwym wieku, zaświadczajacy o jej zejsciu mogli nie wiedzieć za bardzo, gdzie jest ta Proszyna. Ale to oczywiscie tylko teoria
A może nazwa miejscowości jest zniekształcona?

Pozdrawiam
Ola Erbert
Ola Erbert
-
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
http://mapyregion.files.wordpress.com/2 ... n_1827.jpg
Tu jest jakaś mapa, może okaże się pomocna (jak ktoś ma dobre oczy).
i
http://books.google.pl/books?id=EGU8AAA ... yna&pgis=1
Łucja
Tu jest jakaś mapa, może okaże się pomocna (jak ktoś ma dobre oczy).
i
http://books.google.pl/books?id=EGU8AAA ... yna&pgis=1
Łucja
Ostatnio zmieniony śr maja 13, 2009 9:43 pm przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny