Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy


ODPOWIEDZ
Sponsor forum
Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Webtrees

Post autor: wooc » śr maja 31, 2017 8:23 am

wicy pisze:Mam 2 problemy:
1) Czasami, nie wiem od czego to zależy, ale jest to nieregularne, przy dodawaniu nowej osoby (jako ojciec, matka, itp.) w oknie danych osobowych po podaniu imienia i nazwiska we właściwych polach nie aktualizuje się pierwsze pole - "imię i nazwisko". Z zasady robi się to automatycznie, ale czasami pole to pozostaje puste dając w efekcie osobę NN, która w danych posiada jednak imię i nazwisko. Nie da się tego potem edytować - trzeba włazić w edycję Gedcom i dopisywać imię i nazwisko w //.
Za automatyczne uzupełnianie odpowiada JavaScript w przeglądarce. Jeśli jest wyłączony to nie uzupełni. W tym wypadku można to edytować. Na końcu danej linii jest ikonka do edycji. Można w tym polu wpisywać zarówno przed zapisaniem jak i później edytować.
wicy pisze:2) Czasem drzewo osoby wyświetla się w dużym oknie, większym od wysokości ekranu i można to przewinąć. I to jest OK, ale czasem małe drzewo wyświetlane jest w jeszcze mniejszym oknie, choć mogłoby być większe bo ma sporo do końca ekranu. Czy jest jakiś patent, żeby zmienić tę wysokość okna?
Nie do końca rozumiem o jakie drzewo chodzi.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » śr maja 31, 2017 8:41 am

wooc pisze: Za automatyczne uzupełnianie odpowiada JavaScript w przeglądarce. Jeśli jest wyłączony to nie uzupełni. W tym wypadku można to edytować. Na końcu danej linii jest ikonka do edycji. Można w tym polu wpisywać zarówno przed zapisaniem jak i później edytować.
No ale to java powoduje, że raz wszystko działa, a raz się nie uzupełnia?
wooc pisze: Nie do końca rozumiem o jakie drzewo chodzi.
No o podgląd drzewa w zakładkach danej osoby - "Interaktywne drzewo"
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Webtrees

Post autor: wooc » czw cze 01, 2017 10:19 am

Jeśli chodzi o uzupełnianie to trzeba byłoby sprawdzić, czy nie wyrzuca błędów podczas wprowadzania danych (np. narzędzie Firebug).

Interaktywne drzewo automatycznie dopasowuje wysokość do wyświetlanego drzewa. Jak to zmienić? Pewnie trzeba w kodzie pogrzebać.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » pt cze 30, 2017 9:35 pm

Uzupełnianie działa. Problemem jest chyba sama java a objawia się to tym, że gdy za szybko zacznę wprowadzać imię i nazwisko, uzupełnianie już się nie włączy.

Mam inny problem. Brakuje mi jednej rzeczy wizualnej. Może nie wiem, że takie cudo istnieje?
Chodzi mianowicie o to, że przy 2200 osobach w WT i kilku wpisanych grupach rodzinnych nie połączonych z innymi, szukając czy przeglądając dane, sami już nie wiem do której grupy osoba należy. Zdałoby się to jakoś wyróżnić. Może innym kolorem?
To samo dotyczy osób z nazwiskiem MaŻuchowski (przez ż), które stanowią oddzielną grupę, choć niewykluczone, że jest to oboczność i gdzieś znajdę powiązanie z Mazuchowskimi (przez z). Dlatego usuwam "ż", żeby w listingach pojawiali się z innymi, zaznaczając na końcu nazwisko w stylu "Mazuchowski (ż)". Jest to quasi rozwiązanie. Nie ta się tego jakoś ogarnąć systemowo?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » wt lip 25, 2017 10:25 pm

Po różnych podmiankach wersji PHP (5,6 - 7,0 - 7,1) zaglądając na stronę dostałem taki oto ekran.
WT.jpg


Macie jakiś pomysł co zdechło? Podejrzewam, że wyłączyłem jakiś moduł dodatkowy w PHP, ale jaki? Jest jakaś lista? A może ktoś mógłby wkleić zrzut ustawień modułów PHP ze swojego panelu serwera?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 299
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Webtrees

Post autor: wooc » śr lip 26, 2017 8:44 am

PHP w wersji 7.1 jest nowsze od najnowszego webtrees. Są znane problemy z kompatybilnością i nie należy używać webtrees na wersji PHP 7.1.
A wracając do Twojego błędu to prawdopodobnie wyłączyłeś pdo_mysql.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » śr lip 26, 2017 8:56 pm

Chyba jednak nie zapomniałem czegoś włączyć, ale za dużo powłączałem :D
Po wyłączeniu wszystkich modułów WT ożyło. I tak nie wiem, co włączyłem za dużo :D
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » pt sie 18, 2017 11:35 am

Brakuje mi w WT syntetycznego podglądu na dzieci. Podgląd jest - w zakładce "Rodziny" danej osoby. Zawiera on wiek rodziców w momencie urodzenia dziecka, ale nie wylicza na takiej samej zasadzie wieku osoby w chwili śmierci. A takie coś by się zdało.
Wiek podany jest w listingu "Osoby", no ale widok zaśmiecony jest innymi osobami, przez co trudno np. porównać wiek rodzeństwa w chwili zgonu.
A może taka opcja gdzieś jest tylko jej nie zauważyłem?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: Scalak » czw sie 24, 2017 7:45 pm

Witam serdecznie,
czy i jak da się ustawić uprawnienia do drzewa tak aby:
- gość mógł wyszukać wszystkie osoby zmarłe (samo imię i nazwisko + sam rok faktu)
- nie widział on powiązań tj. rodziców/rodzeństwa itd.
reasumując chcę osobę postronną zainteresować (tak - istnieje ktoś taki), ale ne podawać na tacy drzewa... po kilkunastu latach pękłem po kolejnym "pożyczeniu" wycinka drzewa...

z góry dziękuję za wszelkie propozycje rozwiązania problemu.
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » czw sie 24, 2017 11:16 pm

1) Da się to ustawić. W Panel sterowania->Prywatność da się ustalić poziom dostępu do wydarzenia Użytkownikom. Jeśli jakiś fakt przypiszesz tylko Użytkownikowi, to Gość nie będzie miał do niego dostępu. Czyli ustawiając wszystkie fakty na poziom Użytkownik a śmierć na Gość, dasz gościom wgląd tylko w to wydarzenie. Musisz to przećwiczyć dodając jakiegoś usera testowego.
2) Zakres powiązań da się ustawić w Panel sterowania->Zarządzaj użytkownikami->Edytuj->Ogranicz do najbliższej rodziny->Poziom, ale tylko dla osób mających swoje odzwierciedlenie w drzewie. Dla innych osób raczej nie można tego ustawić.
WT posiada tylko 6 rodzajów użytkowników i nie da się dodać nowej grupy przydzielając jej odpowiednie uprawnienia.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1309
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 289 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » czw wrz 07, 2017 2:56 pm

Scalak pisze:
czw sie 24, 2017 7:45 pm
Witam serdecznie,
czy i jak da się ustawić uprawnienia do drzewa tak aby:
- gość mógł wyszukać wszystkie osoby zmarłe (samo imię i nazwisko + sam rok faktu)
- nie widział on powiązań tj. rodziców/rodzeństwa itd.
reasumując chcę osobę postronną zainteresować (tak - istnieje ktoś taki), ale ne podawać na tacy drzewa... po kilkunastu latach pękłem po kolejnym "pożyczeniu" wycinka drzewa...
Bawię się właśnie WT i widzę, że jest coś takiego jak "Wycinki". Do Wycinków można dodać m.in. osobę, rodziców i rodzeństwo. Tak ustawione wycinki można pobrać w formie GED (i otwierać sobie w czym innym, co też mi się podoba) i dodać ponownie do WT jako drugie, inne drzewo. Ustawienie niższych praw dostępu do Wycinka (gość) a wyższych do reszty danych pozwoli userowi oglądać tylko wybrany fragment całości w formie odrębnego drzewa bez możliwości podglądu całości. Może to jest rozwiązanie? Warto pobawić się Wycinkami ;)
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski


Scalak
Posty: 188
Rejestracja: śr lut 17, 2010 4:19 pm
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: Scalak » pt wrz 08, 2017 8:18 am

@wicy
niestety przy moich założeniach:
- imię nazwisko +ewentualne lata
wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem to zrobienie sobie samemu tej pętli.

Bardzo dziękuję za propozycje rozwiązania!
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”