Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderatorzy: wuja, Moderatorzy

Regulamin forum
+0 Temat, +1 Post
Awatar użytkownika

wooc
Posty: 295
Rejestracja: 04 cze 2008, 19:54
Punkty posiadane: Locked
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Webtrees

Postautor: wooc » 31 maja 2017, 08:23

wicy pisze:Mam 2 problemy:
1) Czasami, nie wiem od czego to zależy, ale jest to nieregularne, przy dodawaniu nowej osoby (jako ojciec, matka, itp.) w oknie danych osobowych po podaniu imienia i nazwiska we właściwych polach nie aktualizuje się pierwsze pole - "imię i nazwisko". Z zasady robi się to automatycznie, ale czasami pole to pozostaje puste dając w efekcie osobę NN, która w danych posiada jednak imię i nazwisko. Nie da się tego potem edytować - trzeba włazić w edycję Gedcom i dopisywać imię i nazwisko w //.

Za automatyczne uzupełnianie odpowiada JavaScript w przeglądarce. Jeśli jest wyłączony to nie uzupełni. W tym wypadku można to edytować. Na końcu danej linii jest ikonka do edycji. Można w tym polu wpisywać zarówno przed zapisaniem jak i później edytować.
wicy pisze:2) Czasem drzewo osoby wyświetla się w dużym oknie, większym od wysokości ekranu i można to przewinąć. I to jest OK, ale czasem małe drzewo wyświetlane jest w jeszcze mniejszym oknie, choć mogłoby być większe bo ma sporo do końca ekranu. Czy jest jakiś patent, żeby zmienić tę wysokość okna?

Nie do końca rozumiem o jakie drzewo chodzi.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Młodszy Pomocnik
Posty: 1264
Rejestracja: 10 kwie 2008, 20:56
Punkty posiadane: Locked
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 142 razy
Podziękowano: 282 razy
Kontaktowanie:

Re: Webtrees

Postautor: wicy » 31 maja 2017, 08:41

wooc pisze:Za automatyczne uzupełnianie odpowiada JavaScript w przeglądarce. Jeśli jest wyłączony to nie uzupełni. W tym wypadku można to edytować. Na końcu danej linii jest ikonka do edycji. Można w tym polu wpisywać zarówno przed zapisaniem jak i później edytować.

No ale to java powoduje, że raz wszystko działa, a raz się nie uzupełnia?
wooc pisze:Nie do końca rozumiem o jakie drzewo chodzi.

No o podgląd drzewa w zakładkach danej osoby - "Interaktywne drzewo"
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 295
Rejestracja: 04 cze 2008, 19:54
Punkty posiadane: Locked
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Webtrees

Postautor: wooc » 01 cze 2017, 10:19

Jeśli chodzi o uzupełnianie to trzeba byłoby sprawdzić, czy nie wyrzuca błędów podczas wprowadzania danych (np. narzędzie Firebug).

Interaktywne drzewo automatycznie dopasowuje wysokość do wyświetlanego drzewa. Jak to zmienić? Pewnie trzeba w kodzie pogrzebać.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


Wróć do „Programy genealogiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości