W dniu 05.08 nastąpiła aktualizacja forum do najnowszej wersji. W razie problemów z wyglądem strony proszę: wylogować się, usunąć ciastka w przeglądarce, zalogować się ponownie. Inne błędy w działaniu forum proszę zgłaszać w temacie "Do Admina"

Prawdopodobnie "pogubiły się" ustawienia powiadomień. W celu weryfikacji powiadomień proszę wykonać następujące operacje:
- wejść w panel zarządzania kontem "Twoje konto" (górna belka forum, prawa strona, przy nicku)
- wejść w 3 zakładkę - "Ustawienia witryny"
- wejść w 4 opcję menu - "Ustawienia powiadomień"
- dokonać wyboru

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Regulamin forum
Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1316
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 142 razy
Podziękowano: 267 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » czw lis 10, 2016 11:55 am

To teraz z innej beczki.
Potraciłem zdjęcia w data\media. Próbuję teraz robić porządki. Multimediom wprowadzam jednolity system nazw, tzn. zgodny z ID osoby (Ixxx_x.jpg) lub rodziny (Fxxx_x.jpg).
Zdjęcia dodaję bezpośrednio w danym fakcie konkretnej osoby - np. urodziny->dodaj nowy obiekt multimedialny.
Widzę, że oprócz tego, że zdjęcia nie ma, ma ono inną nazwę niż teraz chciałbym mieć. W zakładce "multimedia" dla danej osoby widzę ślad po pliku ze standardową ikoną jpg. Edycja multimedia pokazuje mi nazwę pliku na serwerze - starą, którego już nie ma. Wrzucam na serwer plik z taką samą nazwą - zdjęcie rozpoznawane, pokazuje się na stronie osoby. Znów w zakłądce multimediów, w edycji, zmieniam nazwę pliku na nową i.... wyskakuje błąd w addmedia.php.

Kod: Zaznacz cały

/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/includes/session.php:193 /home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:355 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory #0 unknown:unknown ErrorException("/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:355 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory") #1 /addmedia.php:355 md5_file('/home/forgenpl/domains/forgen.…') 
Wchodze więc w "Listy/Multimedia", znajduję plik załadowany teraz na serwer. Zdjecie się wyświetla, choć pokazuje się ostrzeżenie, że plik "xxx.jpg nie istnieje". W "edytuj szczegóły" próbuję zmienić mu nazwę (tak robiłem wcześniej z prawidłowo funkcjonującymi zdjęciami i działało bezbłednie - tj. zmianiała się nazwa fizycznego pliku na serwerze i w bazie WT) i dostaję błąd

Kod: Zaznacz cały

/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/includes/session.php:193 /home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:339 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory #0 unknown:unknown ErrorException("/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:339 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory") #1 /addmedia.php:339 md5_file('/home/forgenpl/domains/forgen.…') 

Co ciekawe. Po operacji zmiany nazwy pliku znika plik stary (153.jpg), pojawia się na serwerze nowy (I189.jpg). Karta osoby prawidłowo wyświetla zdjęcie, ale w multimediach wyszukanego pliku I189.jpg nie ma. Jest 153.jpg ale z uwagą, że nie istnieje.
Nic już z tego nie rozumiem :(

Nie bardzo wiem jak poprawić te wcześniej stracone zdjęcia :(

Dodano po 49 minutach 28 sekundach:
Co do zdjęć, nie pozostało nic innego jak usunąć obiekt multimedialny i dodać nowy już z właściwą nazwą pliku.

Znalazłem następnego babola :(
Na głównej liście osób mam 30 osób o danym nazwisku. Nazwisko nieodmienne, więc są i kobiety, i mężczyźni.
Otwieram listę szczegółową i mam już 31 osób. Jako zdublowana na liście wyskakuje jedna i ta sama osoba. Na liście widnieje dwa razy jako jedna osoba, z tymi samymi danymi i tym samym ID.
Dlaczego tak jest? Ano wyszła za mąż za to samo nazwisko :)
System jednak tworząc listę nie weryfikuje zdublowanych wierszy - a może powinien?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Posty: 361
Rejestracja: pt kwie 11, 2008 9:18 pm
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: rrafaell » śr sty 25, 2017 11:49 am

Dziś wszedłem na swoja stronę i widzę:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Namespace declaration statement has to be the very first statement in the script in .../www/webtrees/index.php on line 21
Jak rozwiązać problem? Dodam, że mam wersję 1.7.9
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 297
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Webtrees

Post autor: wooc » śr sty 25, 2017 10:27 pm

rrafaell pisze:Dziś wszedłem na swoja stronę i widzę:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Namespace declaration statement has to be the very first statement in the script in .../www/webtrees/index.php on line 21
Jak rozwiązać problem? Dodam, że mam wersję 1.7.9
Sprawdź swój plik indeks.php i prównaj z https://github.com/fisharebest/webtrees ... /index.php. Coś na początku pliku jest nie tak.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Posty: 361
Rejestracja: pt kwie 11, 2008 9:18 pm
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: rrafaell » czw sty 26, 2017 8:28 am

Pod znacznikiem <?php było

Kod: Zaznacz cały

ob_start(); // Start buffering
if (!defined('VI_CURRENT_FILE')){define('VI_CURRENT_FILE', __FILE__);}

Dzięki. Pomogło.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info


jurekzur
Posty: 8
Rejestracja: pn lut 09, 2009 10:46 pm
Podziękował/a: 2 razy

Re: Webtrees

Post autor: jurekzur » ndz kwie 16, 2017 9:16 pm

Po zalogowaniu pojawia się strona z napisem "/login.php:135 Call to a member function getTreeId() on null"
Wracam na poprzednią stronę i jestem zalogowany. Co powinienem zrobić?
Jurek
Jerzy Żurada
Kutno

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 297
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Webtrees

Post autor: wooc » wt kwie 18, 2017 9:02 am

jurekzur pisze:Po zalogowaniu pojawia się strona z napisem "/login.php:135 Call to a member function getTreeId() on null"
Wracam na poprzednią stronę i jestem zalogowany. Co powinienem zrobić?
Jurek
Jaka wersja webtrees? Dawno nie spotkałem się z tym błędem. Być może trzeba zaktualizować do najnowszej wersji.
Możesz podać adres strony?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


jurekzur
Posty: 8
Rejestracja: pn lut 09, 2009 10:46 pm
Podziękował/a: 2 razy

Re: Webtrees

Post autor: jurekzur » wt kwie 18, 2017 11:56 am

Wersja webtrees 1.7.9 to chyba najnowsza, adres suloszowa.zurada.net.pl

Jurek
Jerzy Żurada
Kutno

Awatar użytkownika

wooc
Posty: 297
Rejestracja: śr cze 04, 2008 7:54 pm
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Webtrees

Post autor: wooc » śr kwie 19, 2017 9:11 am

Taki problem może pojawiać się na całkowicie zablokowanych stronach dla gości jak Twoja. Problem jest znany, ale trudno go rozwiązać. Obejściem problemu może być odblokowanie drzewa, ale ukrycie wszystkich informacji w nim zawartych. Ty masz zrobione ukrycie również drzewa dla gości.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/


jurekzur
Posty: 8
Rejestracja: pn lut 09, 2009 10:46 pm
Podziękował/a: 2 razy

Re: Webtrees

Post autor: jurekzur » śr kwie 19, 2017 1:16 pm

Dzięki za odpowiedź
Wydaje mi się, że w sumie to nie jest błąd a prośba o określenie się w drzewie (podanie swojego identyfikatora). Problem w tym, że nie jest to typowe drzewo rodziny a raczej baza danych mieszkańców tej parafii i ich wzajemnych relacji. Z założenia nie powinny tam się znaleźć osoby żyjące, a strona jest jeszcze w budowie. Po ukończeniu będzie widoczna dla wszystkich.
Jerzy Żurada
Kutno

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1316
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 142 razy
Podziękowano: 267 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » śr maja 03, 2017 2:12 pm

Jak powiązać istniejącego już syna z istniejącą już matką, przy czym ta matka ma innego męża a syn jest pozamałżeński z ojca nieznanego i na pewno nie z małżeństwa tejże matki, gdyż nosi "nazwisko matki vel nazwisko męża matki"?

Gdy dodaję synowi ojca NN a potem wiążę tego NN z istniejącą żoną, syn pojawia się jako pasierb :( nie jako syn. Poza tym ów NN ma nie występować jako mąż a innej opcji jak małżeństwo lub zarejestrowany związek małżeński nie widzę :(
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Posty: 258
Rejestracja: pt kwie 18, 2008 3:30 pm
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wuja » śr maja 03, 2017 2:24 pm

Może jest i inny sposób ale dodaj jakiekolwiek dziecko do matki a potem scal wpisy (tego dodanego i istniejącego)
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1316
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 142 razy
Podziękowano: 267 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » śr maja 03, 2017 2:41 pm

Do matki z mężem nie można dodać dziecka innego niż z tego męża :(

Ale poradziłem sobie dodając do matki męża NN i w zmianie członków rodziny dodając istniejące dziecko. Potem usuwając fakt ślubu z karty matki.
Niby jest OK, ale WT głupio pokazuje po prawej "Rodzina z NN" skoro de facto takiej rodziny nie było.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Posty: 258
Rejestracja: pt kwie 18, 2008 3:30 pm
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wuja » śr maja 03, 2017 2:52 pm

Można dodać dziecko. Ja dodałem dziecko do matki która miała trzech mężów, a to dziecko było urodzone jeszcze przed pierwszym ślubem.
Otwierasz osobę, czyli tę matkę. Następnie w zakładce "Rodziny" na samym dole jest "Dodaj dziecko do tej osoby"
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1316
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 142 razy
Podziękowano: 267 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » śr maja 03, 2017 2:55 pm

wuja pisze:Otwierasz osobę, czyli tę matkę. Następnie w zakładce "Rodziny" na samym dole jest "Dodaj dziecko do tej osoby"
Ale to mi dodaje nową osobę a ja mam już wklepanego syna z resztą drzewa od niego.....

Aha... zrozumiałem... dodać tak byle kogo a potem scalić.
OK... może to też sposób... ;)
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wicy
Posty: 1316
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 8:56 pm
Lokalizacja: Łódź
Podziękował/a: 142 razy
Podziękowano: 267 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » wt maja 30, 2017 10:43 pm

Mam 2 problemy:
1) Czasami, nie wiem od czego to zależy, ale jest to nieregularne, przy dodawaniu nowej osoby (jako ojciec, matka, itp.) w oknie danych osobowych po podaniu imienia i nazwiska we właściwych polach nie aktualizuje się pierwsze pole - "imię i nazwisko". Z zasady robi się to automatycznie, ale czasami pole to pozostaje puste dając w efekcie osobę NN, która w danych posiada jednak imię i nazwisko. Nie da się tego potem edytować - trzeba włazić w edycję Gedcom i dopisywać imię i nazwisko w //.
2) Czasem drzewo osoby wyświetla się w dużym oknie, większym od wysokości ekranu i można to przewinąć. I to jest OK, ale czasem małe drzewo wyświetlane jest w jeszcze mniejszym oknie, choć mogłoby być większe bo ma sporo do końca ekranu. Czy jest jakiś patent, żeby zmienić tę wysokość okna?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”